Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Hooliv Eesti / Ligimene / Euroopa Komisjon kutsub üles austama humanitaarseid põhimõtteid

Euroopa Komisjon kutsub üles austama humanitaarseid põhimõtteid

Prindi see artikkel
19. august 2010

Foto: Euroopa Komisjon

Foto: Euroopa Komisjon

Täna tähistataval ülemaailmsel humanitaarabi päeval avaldab Euroopa Komisjon austust humanitaartöötajatele, kes on kaotanud elu või vabaduse või saanud vigastada tööülesannete täitmisel. Näiteks 2009. aastal tapeti 102 humanitaartöötajat ja veelgi rohkem sai kokkupõrgetes vigastada. 92 humanitaartöötajat langes ÜRO humanitaarasjade koordinatsiooniameti andmetel inimröövi ohvriks.

Euroopa Komisjoni humanitaarabi ja kodanikukaitse peadirektoraadi (ECHO) töötajad on maailma kriisikolletes alati kohal, tehes tihedat koostööd teiste humanitaarabi organisatsioonidega, nagu ÜRO ametid, Punane Rist ja Punane Poolkuu ning valitsusvälised organisatsioonid. Üheskoos tagatakse, et humanitaarabi jõuab tsiviilelanikeni erapooletul ja mittediskrimineerival viisil. Samas on humanitaarabi kohaletoimetamine ja humanitaartöötajate turvalisus üha sagedamini ohus.

Rahvusvahelise koostöö, humanitaarabi ja kriisiohjamise volinik Kristalina Georgieva ütles, et humanitaarabi päev annab meile võimaluse mõelda järele humanitaartöö tähtsuse üle inimelude päästmisel ja abivajajate aitamisel. “On ülioluline, et mõistame ja austame selliseid humanitaarabi keskseid põhimõtteid nagu inimlikkus, erapooletus ja sõltumatus. Peame tegema lõpu humanitaartöötajate tulistamisele, sest kui haavatakse neid, haavatakse ka usku meie laste tulevikku,” rääkis Georgieva.

Ülemaailmset humanitaarabi päeva tähistati esmakordselt 2009. aastal, et suurendada avalikkuse teadlikkust humanitaartöö ja rahvusvahelise koostöö küsimustest. Samuti meenutatakse sel päeval 19. augusti 2003. aasta sündmusi, kui ÜRO esinduse hoones Iraagis plahvatas pomm, tappes 22 inimest. Sel aastal on humanitaarabi päeva teema “Ärge tulistage! Me oleme humanitaartöötajad!”.

Allikas: Euroopa Komisjoni esinduse Eestis 19.08.2010 pressiteade