Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Tallinn 2011 / Norra mainekas muusikafestival peab Veljo Tormise sünnipäevapidu

Norra mainekas muusikafestival peab Veljo Tormise sünnipäevapidu

Prindi see artikkel
2. september 2010

Segakoor Noorus (foto: festivali koduleht)

Segakoor Noorus (foto: festivali koduleht)

Veljo Tormise 80. sünnipäeva tähistatakse ka 2.–4. septembril Norras toimuval Punkt festivalil. Tormise loomingut esitab segakoor Noorus Raul Talmari juhatusel ning Tormis annab loengu regilaulust. Punkt festival on osa Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 rahvusvahelisest programmist.

Norra väikelinnas Kristiansandis tänavu kuuendat korda toimuv Punkt festival on üle maailma tuntust kogunud tänu oma erilisele kontseptsioonile. Festivali on oma parimate muusikaelamuste hulka arvanud ka näiteks Brian Eno, kes seal paar aastat tagasi viibis. Norra elektroonilise muusika juhtfiguurid Jan Bang ja Erik Honore on loonud keskkonna, kus tavakontsertidele järgneb mängitu vahetu tõlgendus ehk live-remix, millest saab osa nii publik kui ka äsja kontserdi andnud muusikud.

Nooruse koori esituses kõlavat Veljo Tormise kava remiksib norra eksperimentaalse muusikasuuna esindaja, tunnustatud vokalist ja helilooja Maja Ratkje, kelle loomingut on andnud välja muuhulgas plaadifirmad Tzadik, Rune Grammofon ja ECM.

Tänavuse Punkti programm on igati esinduslik. Taaskord esineb Kristiansandis Jon Hassell, üks viimaste aastakümnete mõjukamaid trompetiste ja innovaatoreid USAst, samuti norra impromuusika esileedi Sidsel Endresen koos norra noorema põlvkonna esieksperimenteerija kitarrist Stian Westerhusiga, legendaarne Supersilent, rokigrupp Sereena Maneesh, trompetist Nils Petter Molvaer oma uue trioga, kitarrivirtuoos Knut Reiesrud ja Eestitki külastanud islandi bassist ja helilooja Skuli Sverrisson. Festivali seminariprogrammis osalevad teiste seas ka tunnustatud jazzikriitik Stuart Nicholson Suurbritanniast ning Kraftwerkist tuntud Karl Bartos Saksamaalt.

Veljo Tormise ja Nooruse koori osalemine Punkt festival Kristiansandis avab kultuurisilla norra muusikute ja Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 vahel. Juba 2011. aasta aprillis toimub Punkt festival Jazzkaare raames Tallinnas, mil norra tuntumad impromuusikud remiksivad eesti heliloojate, sh ka Tormise loomingut. 2011. aastal on oodata teisigi koostöid norra kultuuritegijatega, mille täpsem kava avalikustatakse koos kultuuripealinna lõpliku programmiga.

Projekti toetavad SA Tallinn 2011, Eesti Kultuurkapital ja Elion.

Punkt festivali kohta vaata lisa aadressil www.punktfestival.no.

Allikas: SA Tallinn 2011  11.08.2010 pressiteade