Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Haridus ja teadus / Laupäeval peetakse Antoniuse Õuepäeva

Laupäeval peetakse Antoniuse Õuepäeva

Prindi see artikkel
4. september 2010

AntoniuseOu2Traditsiooniline Antoniuse Õuepäev Tartus toimub 4. septembril kell 10-19. Antoniuse Õuel toimuva ürituse juhtmõtteks on „uued teadmised vanadest aegadest ja asjadest“ – tähistame kooli algust ja pakume uusi teadmisi nii lastele kui ka täiskasvanutele.

Õuepäeval saab tutvuda Antoniuse Õuega, külastada vastrenoveeritud Gildimaja ja vaadata gilditeemalisi näitusi. Avatud on ka Antoniuse Õue Meistritemaja, kus saab uudistada meistrite töid ja tegemisi. Lapsed on oodatud mängima vana aja mänge ja kuulama vesteid vanadest ametitest, täiskasvanute jaoks kõlab loeng keskaegsest provintslikust linnakultuurist. Õuelaval esinevad Tamme Gümnaasiumi puhkpilliorkester ja mudilased, noorteansambel Dialekt, iiri muusika ansambel Paddy’s ning õhtul tantsuks Põldsepp ja pojad.

Õpitubades õpetavad meistrid soovijatele muuhulgas näiteks paberi valamist, söega joonistamist, käepaela ja hüpiksiili tegemist ning lihtsamate rahvapillide valmistamist. Iga tegevuse juures tutvustavad juhendajad kasutatavaid materjale ja esemete ajaloolist tausta.

Kogu päeva jooksul on avatud Väikegildi laat, millest võtavad osa tarbekunstnikud, käsitöölised ja kodumaise toiduga kauplejad. Laadalt saab osta erinevat talukaupa, käsitööna valminud tarbeesemeid, mööblit ja muud huvitavat.

Õuepäeval tutvustame ka sügisel tööd alustava Loovuskoja programmi. Loovuskoda on erinevas vanuses lastele ja noortele suunatud huviring, mis arendab loovat mõtlemist ja käelist tegevust.

Iga-aastaseks traditsiooniks muutunud Antoniuse Õuepäevad toimuvad sellel aastal viiendat korda, erandlikult kevade asemel sügisel. Viivituse põhjustas Lutsu 3 renoveerimine ja ümberehitus.

MTÜ Antoniuse Gild on asutatud 1999. aastal ning kujutab endast avatud ateljeede põhimõttel töötavaid meistrikodasid, mis on Tartus Antoniuse Õuel avatud aastaringselt. Huvilised saavad külastada gildi kodasid, vaadata töötamas oma ala meistreid ning osta ja tellida kohapeal valmivaid tooteid. Lisaks pakutakse õpitubades osalemise võimalust ja erinevaid ekskursioonipakette. Tegemist on erilise paigaga, kus saavad tänu Tartu Väikegildi traditsioonidest kinnipidamisele kokku ajalugu ning tänapäevane tarbekunst.

Allikas: www.antonius.ee