Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muuseumid / Kumu Dokumentaal alustab sügishooaega tARTuFFi filmidega

Kumu Dokumentaal alustab sügishooaega tARTuFFi filmidega

Prindi see artikkel
8. september 2010

Monica and David

Monica ja David

Dokumentaalfilmide sari Kumu Dokumentaal avab taas huvilistele uksed Kumu auditooriumis sellel kolmapäeval 8. septembril. Viienda hooaja sügisprogramm alustab viimati augustikuisel Tartu armastusfilmide festivalil tARTuFF linastunud dokumentaalfilmide programmiga, mis tõstab fookusesse inimõigused ja tänapäeva perekonnamudeli.

8. septembri film „Unustatud naine“ autor, kuulus fotograaf ja maineka filmilavastaja Deepa Mehta vend Dilip Mehta toob meieni tänapäeva leskede olukorra Indias, kus väidetavalt elab spetsiaalsetes leskedekodudes praegu üle 20 miljoni naise, kelle perekond on saatnud sinna oma surma ootama.

15. septembril näidatakse tänapäevast suureks sirgumise lugu „Oma juurte jälil“, kus noore mustanahalise neiu perekond on kõike muud kui tavaline. Avery adoptiivvanemateks on juudi päritolu lesbipaar Tova ja Travis, adoptiivvendadeks Rafi ja korea päritolu Zay-Zay. Õhkkond perekonnas on empaatiline ja armastav, ent Averyt huvitab üha enam oma bioloogiline minevik.

Programm jätkub 22. septembril filmiga „Monica ja David“, kus kaks Downi sündroomiga noort inimest on armunud ja kavatsevad abielluda. Paraku pole see kõik nii kerge ja iseenesestmõistetav kui „tavaliste abielude“ puhul.

Septembrikuu viimane film „Linda ja Ali“ pakub aga nüansirikka pilgu muidu varjatud traditsioonilise moslemimaailma ellu. Kristliku kasvatuse saanud ameeriklanna Linda on abielus moslemi Aliga 20 aastat ja neil on seitse last. Kuigi naine on omaks võtnud islami traditsioonid, kerkivad kodus nelja seina vahel igavesena näivad pinged Ida ja Lääne eetiliste, usuliste ja moraalsete arusaamiste vahel.

Kõik seansid toimuvad kolmapäeviti kell 18:00 ning on varustatud eestikeelsete subtiitritega. Sissepääs kõigile huvilistele tasuta. Filmiprogramm on sündinud koostöös TTÜ Inimõiguste Keskuse projektiga “Erinevus rikastab”.

FILMIPROGRAMM:

8 .september, kell 18:00

UNUSTATUD NAINE / The Forgotten Woman

Rež/Director Dilip Mehta

Kanada, India / Canada, India 2008, 90’

Inglise, hindi ja bengali keeles, eestikeelsete subtiitritega / In original languages with Estonian subtitles

2007. aastal kandideeris parima võõrkeelse filmi Oscarile Deepa Mehta film “Vesi” (linastus 2008.a. ka PÖFFil). Filmi teemaks oli 1930. aastatel Indias leskedeks jäänud naiste saatmine spetsiaalsetesse nö. leskedekodudesse. Deepa Mehta vend Dilip on tuntud fotograaf, kes otsustas sama teemat veelgi lähemalt uurida ning tuua meieni tõsielufilmi tänapäeva leskede olukorrast selles suures riigis. Tulemuseks on tugev ja siiras film tõsisel teemal, milles on palju ehedat, veidi hämarat, tolmust, räpakat, ent ikka kuidagi lummavat viirukisuitsust läbiimbunud Indiat.

Sotsioloogilised andmed enam kui miljardi elanikuga India kohta on tavaliselt üsna umbmäärased, ent arvestades rahvaarvu, ka sama hirmuäratavalt suured. Väidetavalt elab leskedekodudes praegu umbes 20 miljonit naist, kelle perekonnad on otsustanud nad sinna oma surma ootama saata. Üldjuhul on nende naiste saatuse otsustajaks kõige vanem poeg, kelle ülalpidamisele perekond isa surma järel jääb. Dilip Mehta uurib julgelt ja kunstiliselt kauni pilguga nende naiste saatust tänapäeva Indias, mis endaga iidseid traditsioone visalt kaasas kannab. Teisalt on võimalik selle filmi kaasabil mõtiskleda ka meie endi olukorra üle – kuidas me ise oma vanematega nende eluõhtu viimastel päevadel käitume?

Dilip Mehta was working as the production designer on ‘Water’, his sister’s Deepa Mehta’s Oscar-nominated feature about widows in 1930s India, when he learned that 20 million women were still living in the same conditions. Appalled, he felt compelled to make this powerful documentary, which testifies to the contemporary realities behind the historical fiction of ‘Water’.

Treiler: www.youtube.com/watch?v=aMJa3w4kC7E

15. september, kell 18:00

JUURTE JÄLIL / Off And Running

Rež/Director Nicole Opper

USA 2009, 75’

Inglise keeles, eestikeelsete subtiitritega / In English with Estonian subtitles

Meile jutustatakse mitmekihiline ja keerukas tänapäevane suureks sirgumise lugu. Noore mustanahalise neiu Avery Klein-Cloudi perekond on kõike muud kui tavaline. ”Me oleme nagu mingi ÜRO perekond”, ütleb ta ise tabavalt. Avery adoptiivvanemateks on juudi päritolu lesbipaar Tova ja Travis, adoptiivvendadeks Rafi ja korea päritolu Zay-Zay. Kõik nad elavad New Yorkis, Brooklynis. Õhkkond perekonnas on empaatiline ja armastav, ent Averyt huvitab üha enam oma bioloogiline minevik. Osa õnnelikust lapsepõlvest väljumise ja täiskasvanuks saamise juures on ka vastus küsimusele – ”kes ma olen?”. Selle vastuse eelduseks on teadmine – ”kust ma tulen?”.

Filmitegija Nicola Opper on seletanud filmi sünnilugu: „Lesbilise naisena, keda on alati huvitanud adopteerimine, nägin ma end ühtäkki selles samas perekonnas. Ma teadsin, et paljusid ameeriklasi huvitavad identiteedi, multikultuurilisuse ja mitmerahvuselisusega seotud küsimused. Nende lugu on vaja rääkida.“

The teenage runner Avery lives in Brooklyn with her Jewish mother and two adopted brothers. Avery’s curiosity and desire to learn more about herself and her African-American roots grow and she decides to get in touch with her biological mother.

Treiler: www.youtube.com/watch?v=Hga5PvXTMAs

22. september, kell 18:00

MONICA JA DAVID / Monica and David

Rež/Director Ali Codina

USA 2009, 68’

Inglise keeles, eestikeelsete subtiitritega / In English with Estonian subtitles

Monica ja David on noored armunud, kes armastavad teineteist piiritult ja ilusalt. Nad on täiskasvanud inimesed, kes tahavad abielluda ja ühiselt koos elada. Paraku ei ole see kõik nii kerge ja iseenesestmõistetav, sest mõlemad on siia ilma sündinud Downi sündroomiga. Sellegipoolest saavad neist pruut ja peigmees. Monica ja Davidi filmilugu algab enne pulmi ja vaatleb nii selle ettevalmistusi kui noorte esimest abieluaastat. Aastaga jõuab juhtuda palju. Nad kolivad kokku, mille tagajärjeks on – nagu kooselude puhul ikka – mitmete tõsiasjade kohtumine. Nende armuloo peategelaste kõrval mängivad olulist rolli ka mõlema hoolitsevad emad ning teised sugulased, kellel on omakorda keeruline tunnetada piiri noorte omaette olemise vajadusega ja hakkamasaamisoskusega.

Abielu Downi sündroomi kandvate inimeste vahel on ääretult haruldane. Mõneti on see ka loogiline, sest 1983. aastal oli Downi sündroomiga inimeste oodatav eluiga kõigest 25 aastat, ent praeguste arengutega meditsiinis on see tõusnud juba 60-ni. See uus põlvkond tahab samuti armastada, töötada ja elada iseseisvat „normaalset“ elu. Monica ja Davidi film näitabki ühe sellise paari kooselu võimalikkust. Linateost on pärjatud Tribeca filmifestivali peaauhinnaga ning tavaliselt kõrgub see dokumentaalfilm ka publikulemmikute kindlas tipus.

American director Ali Codina made a film about the first year of marriage of her cousin Monica and her husband David: an adult couple with Down’s syndrome. „Monica and David“ starts just before the wedding, and follows the couple from that point up to the celebratory dinner to mark their first anniversary. A lot happens during this year; they move house, and it turns out that David is diabetic. Codina films the day-to-day goings on in fly-on-the-wall style, including interviews with family members that show what a crucial role the two broad-minded mothers play in Monica and David’s lives.

Treiler: www.youtube.com/watch?v=b98v3BV91Nw

29. september kell 18:00

LINDA & ALI: NELI SEINA, KAKS MAAILMA / Linda & Ali: Two Worlds within Four Walls

Rež/Director Lut Vandekeybus

Belgia/Belgium 2005, 95’

Inglise ja araabia keeles, eestikeelsete subtiitritega / In English and Arabian with Estonian subtitles

„Linda ja Ali“ pakub peene nüansirikka pilgu muidu varjatud traditsioonilise moslemimaailma perekonna ellu. Katari pealinnas Dohas elavad Linda ja Ali, kelle abielu on kaugel tavalisest. Kristlikus Arizonas kasvanud Linda kohtus 1980. aastatel ülikoolis nägusa moslemi Ali’ga. Armastus ei küsi rahvust ega usutunnistust ning praeguseks on abielu kestnud juba üle 20 aasta. Paar kasvatab koos seitset last ning seisab ikka veel peaaegu iga päev silmitsi nii kultuurilistest kui ka soolistest erinevustest tulenevate mõistmatuste lahendamistega. Erinevalt paljudest teistest läänemaailmast võetud naistest on Linda omaks võtnud islami usutraditsiooni – ta kannab meeleldi hijab’i ja näeb välja nagu pea iga teine Katari naine. Sellele vaatamata kerkivad koduse nelja seina vahel Ida ja Lääne igavesena näivad eetilised, moraalsed ja kombluslikud erimeelsused palju jõulisemalt üles kui avalikkuse ees.

Kahe aasta jooksul on filmitegijatel olnud võimalus – peamiselt läbi Linda silmade – vahetult osa saada ühe perekonna elust, elades kaasa kahtlustele, kõhklustele, lootustele, unistustele, tülidele ja leppimistele, mis lõppkokkuvõttes on just sellised, nagu võiksid olla ükskõik millises ilmanurgas kümneid aastaid koos elanud paaridel.

„Linda ja Ali“ on belglase Lut Vandekeybusi intiimne, avatud ja eelarvamustevaba film, mis näitab ühe kultuuriruumi norme ja tavaelu reaalsusi.

The first feature-length documentary made by Westerners in the Gulf state of Qatar, ‘Linda & Ali’ gets up close and very personal with an American-born woman and her Qatari husband. Shooting over the course of three eventful years, the Belgian docu-maker has fashioned a revealing look at mixed marriage inside a highly insular society.

Allikas: PÖFFi 07.09.2010 pressiteade