Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Rahvastikuspetsialist: meditsiin on suurendanud sündivust

Rahvastikuspetsialist: meditsiin on suurendanud sündivust

Prindi see artikkel
10. september 2010

Beebid2010. aasta augustikuus registreeriti Harju Maavalitsuse kantselei rahvastiku toimingute talituse andmetel 212 lapse sünd, see on 44 võrra rohkem kui 2010.a juulikuus, mil registreeriti 168 sündi, ja 42 võrra enam kui 2009. aasta augustikuus, mil registreeriti 170 sündi.

Poisse sündis 115 ja tütarlapsi 97. Kaksikuid sündis kolm paari. Ühte perre ka kolmikud. Esmasündinuid oli 63, teisi lapsi 103, kolmandaid 36, neljandaid 7, viiendaid, kuuendaid ja seitsmendaid lapsi üks.

212 uut ilmakodanikku Harjumaal ei ole veel selle aasta rekord, teatas rahvastiku toimingute talituse peaspetsialist Eevi Alaniit Uus Eestile. Käesoleva aasta märtsikuus registreeriti 220 sündi.

Selline kasv sündivuses paistab olevat asjade loomulik käik. “Täiskasvanuks saab laulva revolutsiooni järgne põlvkond, siis toimus hüppeline sündide kasv. Nüüd on nende aeg oma panus anda,” arvas Alaniit.

Iibe teema on meie kahaneva elanikkonna seas olnud üleval pikka aega. Oluliselt on sellesse panustanud ka poliitikud ja erakonnad. Vanemahüvitist mainib rahvastiku spetsialist Alaniit siiski teise põhjusena sündivuse kasvust rääkides, tõdedes, et oma mõju on see avaldanud kindlasti, kuna kasvanud on just vanemate sünnitajate arv. Esimese põhjusena mainib ta aga hoopis midagi muud. “Meditsiin on andnud paljudele võimaluse last saada ning tulemuseks ongi tihti mitmikud – tänud viljatusega tegelevatele tohtritele.”

Sünnitoetus on Harjumaal ühekordne toetus lapse sünni puhul ning toetuse suurus on 5000 krooni. Lisaks maksavad mitmed omavalitsused täiendavaid sünnitoetusi. Mitmikute sünni korral makstakse sünnitoetust võrdselt teistega ehk siis 5000 krooni iga sündinud lapse kohta. Saue vald maksis oma kolmikutele veel igale 5000 krooni, teatas Alaniit.

KUULAMISSOOVITUS: Sündivus ei ole rahvastiku küsimuse ainus tahk. Seda mõjutab ka suremus ja väljaränne. Nendel teemadel räägiti möödunud reedel Klassikaraadio saates “Räägivad”, kus saatejuht Ignar Fjuki saatekülalisteks olid Raivo Vare ning Daniel Vaarik.

Kuula siit: itpc://klassikaraadio.err.ee/automaadid/raagivad.xml