Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Valitsus / Valitsuskabinet jõudis tuleva aasta eelarve osas kokkuleppele

Valitsuskabinet jõudis tuleva aasta eelarve osas kokkuleppele

Prindi see artikkel
15. september 2010

StenbockiMajaValitsus leppis kabinetinõupidamisel kokku, et 2011. aasta riigieelarve kulude maht on pisut üle 94 miljardi krooni, eelarve tulude maht on 90 miljardit krooni.

Rahandusminister Jürgen Ligi ütles BNS-ie, et tegemist on “väga hea tulemusega”, kuna võrreldes riigieelarvestrateegiga saavutati väiksem defitsiit. “Eesmärk oli 2,0 protsenti, tulemuseks on 1,6 protsenti,” sõnas ta.

Ligi kinnitas, et valitsus ei kavanda tulevaks aastaks mingeid maksutõuse.

Rahandusministri sõnul on eelarve maht kasvanud tänu mittemaksulistele tuludele ning eurorahade kasutamisele.

Ligi tõi esile, et hariduskulud kasvavad tuleval aastal 7,9 protsenti ning kaitsekulutused tõusevad vastavalt kokkuleppele tasemele 1,9 protsenti sisemajanduse kogutoodangust.

Tuleva aasta eelarves on läbi aegade kõige suurem osakaal investeeringutel. Riik plaanib investeerida 16 miljardit krooni, mis on 16 protsenti rohkem kui sel aastal. Oluliselt kasvavad kohalike omavalitsuste investeeringud, mida on tuleval aastal ühe miljardi krooni jagu.

Muuhulgas otsustas valitsus toetada kultuuripealinn Tallinn 2011 projekti 50 miljoni krooniga, millele lisandub laulu- ja tantsupeo toetus 17 miljoni krooniga. Sellele summale lisanduvad investeeringud kultuuripealinna toimumiskohtade väljaehitamiseks suurusjärgus 200 miljonit krooni. Toetuse sai ka loodav Arvo Pärdi keskus. Arvo Pärdi keskus saab tuleval aastal toetust neli miljonit krooni.

“Kokkulepped sündisid valitsuses kitsaste aegade kiuste suhteliselt valutult ja varakult,” sõnas Ligi.

Valitsus plaanib tuleva aasta riigieelarve kinnitada järgmise nädala neljapäeval, 23. septembril. Riigieelarve antakse riigikogule üle 27. septembril.

Allikas: BNS, 14.09.2010