Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / President / President Ilves esines ÜRO Peaassambleel

President Ilves esines ÜRO Peaassambleel

Prindi see artikkel
25. september 2010

UNLogoVabariigi President Toomas Hendrik Ilves toonitas oma kõnes ÜRO Peaassambleel eile New Yorgis Eesti rolli Afganistani ülesehitamises, Eesti tingimusteta toetust Gruusia täielikule sõltumatusele ja territoriaalsele terviklikkusele ning kutsus maailma üldsust üles ühendama oma jõud küberterrorismi vastu peetavas võitluses.

Presidendi sõnul näeb Eesti oma vahetut osalust selleks aastatuhandeks seatud arengueesmärkide täitmisel eelkõige humanitaarabioperatsioonidesse panustamisel Afganistanist Haitini ning arengumaade nõustamisel riigi tõhusust suurendavate infotehnoloogiliste lahenduste rakendamisel.

“Infotehnoloogiliste lahenduste areng on pannud minu kodumaal Eestis asju liikuma ja majanduse edenema viimase kahe aastakümne vältel. Just seetõttu nõustavad Eesti eksperdid praegu paljude riikide valitsusi IKT lahenduste väljatöötamisel,” ütles president Ilves oma kõnes.

Eesti riigipea kutsus maailma riike üles tingimusteta järgima inimõigusi, sealhulgas sõna- ja eneseväljendamise vabadust, samuti austama rahvusvahelise õiguse reegleid, mis välistavad mistahes riigi iseseisvuse ohtu seadmise jõuga ähvardades või jõudu kasutades.

Ilvese sõnul kinnitas Eesti veelkord “oma kindlat toetust Gruusia täielikule suveräänsusele, territoriaalsele terviklikkusele ja stabiilsusele. Me peame tõsiselt ja praegu tegelema Gruusia humanitaarprobleemidega, eeskätt sellega, et põgenikud ja ümberasustatud isikud saaksid naasta turvaliselt ja väärikalt oma kodukohta. Me peame tagama humanitaartöötajate ja rahvusvaheliste vaatlejate ligipääsu konfliktikoldesse.

Lisaks tuleb tagada liikumisvabadus kõigile inimestele, kes elavad Gruusia rahvusvaheliselt tunnustatud piirides,” ütles Eesti riigipea oma kõnes ÜRO Peaassambleele. “Õiglust jalule seadmata võivad kõik katsed kestva rahu tagamiseks osutuda asjatuks.”

President Ilves juhtis maailma riikide tähelepanu tõigale, et lahendus 21. sajandi julgeolekuküsimustele sõltub kõikide riikide, rahvusvaheliste ja regionaalsete organisatsioonide edukast koostööst.

“Erandiks pole ka küberrünnete tõrjumine. Eesti kutsub kõiki riike ja organisatsioone üles arendama ühiselt, laialdaselt ja piirüleselt võimet kaitsta oma kriitilist infotehnoloogiapõhist infrastruktuuri,” ütles Ilves.

“Vajadust riikide ning era- ja riigisektori tihedama koostöö järele adume kogu selle kriitilisuses alles siis, kui mõistame, et küberründe korral võivad kõik harjumuspärased julgeolekumeetmed osutuda kasutuks. Võin teile kinnitada, et maksimaalne valmisolek tasub end reaalse kriisiolukorra saabudes igati ära,” lisas Eesti riigipea.

Allikas: presidendi kantselei 25.09.2010 pressiteade