Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / President: islam on nüüd osa Saksamaast

President: islam on nüüd osa Saksamaast

Prindi see artikkel
4. oktoober 2010

ChristianWulffSaksa president kutsus pühapäeva õhtul oma kaasmaalasi integreerima riigi nelja miljonit moslemit ja tunnistas, et islam on nüüd “osa Saksamaast”.

Suvel ametisse valitud Christian Wulff kõneles Saksamaa taasühendamise 20. aastapäeva puhul Põhja-Saksamaal Bremenis ning oma esimeses olulisemas kõnes keskendus ta väljakutsetele, mis ootavad moodsat, ühendatud Saksamaad.

Ta rääkis konkreetsemalt raskustest Saksamaa suure moslemitest elanikkonna integreerimisel.

“Kakskümmend aastat pärast taasühendamist seisab meie ees tohutu ülesanne leida uus ühtsustunne Saksamaal, mis on osa kiiresti muutuvast maailmast,” ütles ta.

“Loomulikult on kristlus osa Saksamaast. Loomulikult on judaism osa Saksamaast. See on meie juudi-kristlik ajalugu… Aga nüüd on ka islam osa Saksamaast,” lisas ta.

“Kui Saksa moslemid mulle kirjutavad ja ütlevad “Teie olete meie president,” siis vastan ma kogu südamest “jah, loomulikult olen ma teie president”.”

Saksamaa 82 miljoni elanikust on neli miljonit moslemid ning nende integreerimine on juba kuid ajalehtede esikülgedel tooni andnud.

Saksa keskpanga juhatuse liige Thilo Sarrazin põhjustas pahameeletormi väitega, et halva hariduse ja väikese tootlikkusega moslemid muudavad Saksamaa “rumalamaks”. Avalikkuse nördimuse tõttu pidi ta tagasi astuma.

Wulff kutsus tavalisi sakslasi suuremale sallivusele, kuid kinnitas samas, et immigrandid peavad integreerumiseks reaalselt pingutama.

Need, kes Saksamaal elavad, peaksid järgima riigi põhiseadust ja tavasid, mille hulka kuulub ka keele õppimine, ütles ta.

“Ma kummardan kõigi ees, kes vabaduse eest võitlesid… teie julgus muutis maailma,” ütles ta tormiliselt aplodeerinud publikule, kelle seas olid ka kantsler Angela Merkel ja Euroopa Liidu president Herman van Rompuy.

Allikas: BNS, 04.10.2010