Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Kaitsevägi / Raven UAV-de operaatorid said USAs väljaõppe

Raven UAV-de operaatorid said USAs väljaõppe

Prindi see artikkel
23. oktoober 2010

KV231010

Eesti allohvitser saadab lendu mehitamata luurelennuki Raven.

Mehitamata luurelennukeid (unmanned aerial vehicle UAV) Raven Afganistanis opereerima hakkavad allohvitserid lõpetasid kaks nädalat väldanud kasutajakoolituse Ameerika Ühendriikides. Kaitsevägi võtab Ravenid kasutusele käesoleva aasta lõpus.

„Kõik kursusel osalenud kaitseväelased said UAV Raven operaatori sertifikaadi,“ ütles USAs kasutajakoolitusel osalenud vanemveebel Raul Orman. „Kindlasti tuleb kodumaal jätkata regulaarseid treeninguid ja töötada välja oma kasutusprotseduurid,“ lisas ta.

Vanemveebel Ormani sõnul oli kursus hästi läbi viidud. Tootjafirma instruktorid olid lennutanud Ravenit lähiminevikus ka Afganistanis.

Raven on taktikalise taseme, eelkõige kompanii ja kõrgemate üksuste, luure- ja juhtimise tõhustamiseks kasutatav käest lennutatav luurelennuk kasutamiseks nii Eestis kui ka välismissioonidel.

Kasutajakoolitusel õpetati Raven UAV-sid opereerivad allohvitserid lennuvahendeid juhtima.

Esimese kokkupuute Raven UAV-dega sai aasta eest Afganistani valimisi julgestama lähetatud ja Ameerika Ühendriikide merejalaväebrigaadi kooseisus teeninud Eesti kergejalaväekompanii Estcoy-E. UAV-de soetamise ja katsetamise projekt sai Eestis alguse 2003. aastal.

Raven UAV-d hangiti Eesti kaitseväele Ameerika Ühendriikide Kongressi liitlasriikide fondi toetusel.

Allikas: Kaitseväe Peastaabi 23.10.2010 pressiteade