Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Eesti kirikulugu / Väliseesti ja kodueesti luterlikud kirikud ühinevad

Väliseesti ja kodueesti luterlikud kirikud ühinevad

Prindi see artikkel
13. november 2010

E.E.L.K. peapiiskop Andres Taul

E.E.L.K. peapiiskop Andres Taul

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik (EELK) ja pärast Eesti okupeerimist välismaal tegutsenud Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kirik sõlmivad laupäeval ühtsust kinnitava lepingu, lõpetades sellega ligi 70 aastat kestnud olukorra, kus Eesti luterlik kirik tegutses kahe organisatsioonina.

Lepingu sõlmivad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder ja Kanadas Torontos tegutseva Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kiriku peapiiskop Andres Taul.

Ühtsuslepingu sõlmimisele järgneb laupäeva keskpäeval Tallinna Piiskoplikus Toomkirikus tänujumalateenistus, teatas EELK-i konsistoorium BNS-ile.

Okupatsiooni ajal välismaal tegutsenud Eesti Evangeeliumi Luteriusu Kirik sai alguse 1944. aasta põgenikelaine tulemusena. Väliseesti luterlik kirik aitas hoida ja säilitada Eesti rahva kultuuri ja tõekspidamisi.

Läbirääkimised kahe kiriku ühendamiseks algasid vahetult pärast Eesti iseseisvuse taastamist. Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku ja Eesti Evangeeliumi Luteri Usu Kiriku ühendamise nõukogu väljendas 30. aprillil 1993 Stockholmis seisukoha, et nii Eestis kui ka välismaal tegutsenud luterlik kirik on olnud üks kirik.

28. novembril tähistatakse kiriku ühtsuse taastamise tänupäeva Kanadas Torontos. Kiriku ülemkarjane on peapiiskop, asukohaga Tallinn ning väliseesti piiskopkond jätkab tööd oma ajalooliselt välja kujunenud piirkondades väljaspool Eestit.

Allikas: BNS, 12.11.2010