Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Kaitsevägi / Afganistanis teeninud Eesti kontingent jõudis koju

Afganistanis teeninud Eesti kontingent jõudis koju

Prindi see artikkel
20. november 2010

Koduste toetus - missioonisõdurite lähedaste esindajad andsid üle kingituse kontingendi ülemale kolonelleitnant Riho Ühtegile

Koduste toetus - missioonisõdurite lähedaste esindajad andsid üle kingituse kontingendi ülemale kolonelleitnant Riho Ühtegile

Täna hommikul jõudsid välisoperatsioonilt Afganistanis Eestisse jalaväekompanii Estcoy-10 ja logistiline toetuselement NSE-9.

„Te olete näidanud ennast NATO parimate sõduritena, võidelnud vapralt ja hoidnud Eesti lippu kõrgel,“ ütles kaitseministeeriumi kantsler Riho Terras. „Eile õhtul Lissabonis vastuvõetud NATO uus strateegiline kontseptsioon on selline, mis on Eestile kasulik ja vajalik – see sisaldab peaaegu kõiki meie ettepanekuid ja seda eeskätt tänu Eesti kaitseväelaste heale mainele ja tuntusele liitlaste seas.“ Kantsler tänas võitlejate lähedasi toetuse eest ja kinnitas, et kodust kaugel Eesti riiki teenides on oluline koduste ja ühiskonna toetus laiemalt toetus.

„Täna Eestisse jõudnud kompanii tegevuse tulemuslikkusest annab tunnistust kompanii vastutusalal taastuv elutegevus. Tänu Teile on patrullbaasi Wahid ümbrus veidi turvalisem kui seni,“ ütles koju saabunud võitlejatele brigaadikindral Neeme Väli. Peastaabi ülema sõnul on palju tööd veel ees, kuna edust Afganistanis saab rääkida siis, kui kohalik võim ja julgeolekujõud on valmis asuma piirkonna elutegevust juhtima.

Väli kinnitas koju saabunud sõduritele, et Eesti nähtavus ja tõsiseltvõetavus julgeoleku pakkujana on suurel määral Afganistanis teenivate kaitseväelaste teene. „Eesti kompanii tegevuse järelmid ulatuvad kaugemale kui Nad-e-Ali ümbrus ja Helmandi provints, Eesti hääl on liitlaste seas kuuldav,“ lisas brigaadikindral Väli.

Major Meelis Jõemaa juhitud jalaväekompanii Estcoy-10 teenis konfliktipiirkonnas pea 200 päeva, mille kestel osales neljal lahingugrupi ja kuuel iseseisval kompaniioperatsioonil. Kompanii leidis ja tegi kahjutuks 14 isevalmistatud lõhkekeha ning avastas kaks suuremat peidikut, mis sisaldasid isevalmistatud lõhkeseadeldiste komponente, relvi ja narkootilist ainet.

Suve lõpul parandasid Esctoy-10 ja NSE-9 kaitseväelased teid, et tagada kohalikele elanikele liikumisvabadus ja takistada mässulisi paigaldamast isevalmistatud lõhkekehi. Kompanii meedikud andsid arstiabi ligi 260-le kohalikule elanikule. Samuti taasavasid külaelanikud eestlaste patrullbaasi lähedal turu, mis muutus afgaanidele regulaarseks kauplemiskohaks.

Kokku oli kompanii vastasega lahingulises kontaktis 75 päeval.

Tallinna Lennujaamas korraldatud tseremoonial andis kantsler Terras kõikidele operatsioonilt naasnud kaitseväelastele üle Kaitseministeeriumi sõjalistes operatsioonides osalenute medali. Samuti andis brigaadikindral Väli üle kaitseväe teeneteristi riigikaitseliste teenete eest kompanii ülemale major Meelis Jõemaale ning teenetemärgid kaitsealaste teenete eest kapten Asso Trekslerile ja veebel Tarmo Tammelale. Kaisteväe teenetemärgi lahinguliste teenete eest pälvisid kuus kaitseväelast.

Estcoy-10 mehitas Helmandi provintsi keskosas asuvat patrullbaasi Wahid ja seda ümbritsevaid kontrollpunkte. Kompanii alustas teenistust Gurkhade lahingugrupi alluvuses, jätkas Lancasteri rügemendi 2. Pataljoni koosseisus ja enne missiooni lõppu teenis Langevarjurügemendi 3. pataljoni alluvuses.

Kompanii viis läbi hulgaliselt patrulle, et tagada kohalike elanike turvalisus ja hoida valitsusvastased mässulised oma vastutustalast eemal. Samuti viis Eesti kompanii läbi koostööoperatsioone Afganistani rahvusliku Armee võitlejatega.

Patrullbaasis Wahid jätkab teenistust major Ranno Raudsiku juhitud Estcoy-11, mida toetab Camp Bastionist rahvuslik logistiline toetuselement NSE-10 kapten Tarmo Tameri juhtimisel. Lisaks jalaväekompaniile teenivad Afganistanis Eesti kontingendi koosseisus lähikaitsemeeskond ja staabiohvitserid. 2011. aasta kevadeni Afganistanis teeniva Eesti kaitseväe kontingendi ülem on kolonelleitnant Viktor Kalnitski.

Kaitsevägi osaleb NATO juhitud sõjalisel operatsioonil Afganistani rahvusvaheliste julgeolekutagamisjõudude ISAF koosseisus alates 2003. aastast.

Allikas: Kaitseväe Peastaabi 20.11.2010 pressiteade