Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Majandus / Euro tulek / Kolmapäeval algab Eesti euromüntide stardikomplektide müük

Kolmapäeval algab Eesti euromüntide stardikomplektide müük

Prindi see artikkel
1. detsember 2010

Foto: Eesti Pank

Foto: Eesti Pank

Kolmapäeval algab kõiki käibeletulevaid Eesti euromünte sisaldava stardikomplektide müük kommertspankade ja Eesti Posti kontorites, et Eesti elanikud saaksid tutvuda uute müntidega.

Lisaks saab alates tänasest vahetada pangakontorites kroone euro pangatähtedeks keskkursiga ja teenustasuta. Nii stardikomplektid kui ka detsembris toimuv euro pangatähtede vahetus on ette nähtud füüsilistele isikutele. Alates 1. jaanuarist algab kroonide piiranguteta vahetamine keskkursiga ja teenustasuta füüsilistele ja juriidilistele isikutele nii euro pangatähtedeks kui ka käibemüntideks.

Euromüntide stardikomplekt hakkab maksma 200 krooni ja korraga saavad elanikud osta kuni viis komplekti.

Stardikomplekt koosneb 42 euromündist koguväärtusega 12,79 eurot. Komplekti on lisatud turvažetoon, et kinnitada stardikomplekti autentsust.

Keskpank laseb müüki 600.000 euromüntide stardikomplekti arvestusega, et jaguks üks komplekt iga majapidamise kohta. Ligi 450.000 komplekti on pangakontorites ja Eesti Posti kontorites müügis 1. detsembrist, ülejäänud osa jõuab müüki detsembri keskpaigast. Kui esimeste päevade ostuhuvi osutub väga suureks, siis on keskpank valmis juurde tellima stardikomplekte detsembri tarvis.

Stardikomplektid on mõeldud Eesti elanikele uute euromüntidega tutvumiseks ja samuti selleks, et oleks võimalik juba 1. jaanuarist sooritada oste euro sularahaga. Alates 1. jaanuarist saab Eesti euromünte rahavahetuse käigus pangakontoritest või vahetusrahana ostu sooritades. Seetõttu kaotab stardikomplekt uuest aastast oma algse eesmärgi kui Eesti euromüntidega tutvumisvahend.

Stardikomplektid tootis Eesti Pangale Soome Rahapaja Oy. Stardikomplektide valmimist kaasrahastab Euroopa Komisjon.

Stardikomplektides sisalduvad Eesti euromündid hakkavad seadusliku maksevahendina kehtima 2011. aasta 1. jaanuarist, mil eurost saab Eesti ametlik maksevahend.

Euromüntide stardikomplektis on järgmised euromündid: seitse 1-sendist, kuus 2-, 5-, 10- ja 20-sendist, viis 50-sendist ning neli 1-eurost ja kaks 2-eurost.

Allikas: Eesti Panga 30.11.2010 pressiteade