Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kirjandus / Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinna pälvis Mats Traat

Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinna pälvis Mats Traat

Prindi see artikkel
1. detsember 2010

Rahvusmõtte auhind (foto: Andres Tennus / Tartu Ülikool)

Rahvusmõtte auhind (foto: Andres Tennus / Tartu Ülikool)

Kolmapäeval, 1. detsembril toimunud rahvusülikooli 91. aastapäeva aktusel pälvis Tartu Ülikooli Rahvusmõtte auhinna kirjanik Mats Traat.

Auhinnakomisjoni esimees, TÜ rektor Alar Karis ütles, et žürii oli sel aastal laureaadi valikul väga üksmeelne. „Mats Traat on oma ilukirjandusliku loominguga mõjutanud mitme põlvkonna arusaamist kirjasõna tähtsusest. Ta on nii inimese kui kirjanikuna alati olnud sirgjooneline ja usaldusväärne, seda ka Eesti jaoks väga segastel aegadel. Ta on oma isiku ja kirjutatud sõnaga kujunenud üheks eesti rahvustunde ja üldise kultuuripildi olulisemaks mõjutajaks,“ ütles Karis.

Auhinna saaja valis välja 11-liikmeline komisjon, kuhu kuuluvad Tartu Ülikooli rektor professor Alar Karis, eesti keele (võõrkeelena) professor Birute Klaas, molekulaartehnoloogia professor Mati Karelson, kunstiajaloo professor Juhan Maiste ja Tartu Ülikooli Viljandi Kultuuriakadeemia direktor Anzori Barkalaja. Komisjoni liikmed on ka luuletaja Doris Kareva, literaat Mart Orav, kirjanik Hando Runnel, dirigent Hirvo Surva, kunstiajaloolane Sirje Helme ja läinud aasta auhinnasaaja etnoloog Ants Viires.

Tartu Ülikool andis Rahvusmõtte auhinda välja seitsmendat korda. Auhinnaga tunnustatakse inimest, kes on oma loominguga silmapaistvalt edendanud Eesti riiklikku ja rahvuslikku eneseteadvust. Laureaat saab auhinnaks Ilmamaa kirjastuse “Eesti mõtteloo” sarja 50 köidet ning klaasikunstnik Toomas Riisalu klaasist taiese. Eelneval kuuel aastal on auhinna pälvinud kirjanik ja etnoloog Ilmar Talve, helilooja Veljo Tormis, akadeemik Endel Lippmaa, kunstnik Kaljo Põllu, kirjanik Ain Kaalep ning etnoloog ja kultuuriajaloolane Ants Viires.

Allikas: Tartu Ülikooli 01.12.2010 pressiteade