Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / Johannes Paulus II kuulutatakse õndsaks 1. mail

Johannes Paulus II kuulutatakse õndsaks 1. mail

Prindi see artikkel
14. jaanuar 2011

Foto: www.johannes-paulus-ii.nl

Foto: www.johannes-paulus-ii.nl

Paavst Johannes Paulus II kuulutatakse õndsaks 1. mail, teatas Vatikan reedel, kui ametis olev kirikupea Benedictus XVI oli ametliku määruse allkirjastanud.

Ajalehe Il Giornale ja Vatikani asjatundja Marco Tosatti sõnul on kinnitatud Johannes Paulusele omistatud esimene ime, milleks on Prantsuse nunna Marie Simone-Pierre’i ravimine Parkinsoni tõvest. 2. aprillil 2005 84-aastasena surnud Johannes Paulus II kannatas samuti Parkinsoni tõve all.

Õndsaks kuulutamiseks on vaja ühte ja pühakuks saamiseks kahte imet.

Poolakaid rõõmustas Vatikani otsus ning eriti ülevoolava heameelega võeti teade vastu Krakówis ja paavsti sünnikohas Wadowices.

“Oleme oodanud seda juba kaua, et meil oleks taevas oma pühak – meie aja pühak,” ütles noor krakovlanna Justyna Malinowska.

Rahvas kogunes Krakówi peapiiskopi residentsi ette, kus hilisem paavst Karol Wojtyła teenis alates 1964. aastast 1978. aastani, mil ta katoliku kiriku peaks valiti.

Paljude katoliiklaste silmis oli 2005. aastal surnud Johannes Paulus pühak juba eluajal.

“Meie jaoks oli ta pühak juba enne õndsakskuulutamisprotsessi algust,” ütles Mateusz Malinowski. “Me oleme iga kuu palvetanud, et ta õndsaks kuulutataks.”

Katoliikliku nädalalehe Tygodnik Powszechny peatoimetaja isa Adam Boniecki ütles, et kiriku ajaloos ei ole olnud õndsakskuulutamist, kus õnnistatut tundnuks nii paljud inimesed. Paavst külastas ametiaja jooksul 129 riiki, otsides ikka kontakti tavaliste inimestega ja pidades vabaõhumissasid, millest võtsid osa miljonid.

“See ei ole üllatav, me ootasime seda hetke,” sõnas 76-aastane Boniecki, kes oli paavsti hea sõber.

Allikas: BNS, 14.01.2011