Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / Vatikan tervitas inimõiguskohtu “ajaloolist” krutsifikside otsust

Vatikan tervitas inimõiguskohtu “ajaloolist” krutsifikside otsust

Prindi see artikkel
18. märts 2011

PeetriValjakVatikan tervitas reedel Euroopa Inimõiguste Kohtu “ajaloolist” otsust, mille kohaselt ei riku krutsifiksid Itaalia klassiruumide seintel mittekatoliiklaste õigusi.

“See on tähtis ja ajalooline otsus,” ütles Vatikani pressiesindaja Federico Lombardi avalduses.

Otsust tervitas Itaalia valitsuse nimel ka välisminister Franco Frattini.

Strasbourgis asuv kohus otsustas 2009. aasta novembris, et krustifiksid Itaalia koolides rikuvad mittekatoliiklaste õigusi. Otsus tõi kaasa kiriku ja poliitikute suure pahameele.

Uus otsus võeti vastu 15 poolt- ja kahe vastuhäälega ning selle kohaselt “on krutsifiks küll ennekõike ususümbol, kuid kohtule ei ole esitatud tõendeid, et sellise sümboli kohalolu klassides kuidagi õpilasi mõjutaks”.

Vatikani pressiesindaja sõnul sai kohus aru, et “krutsifiksi näitamine ei ole ajupesu, vaid kristliku traditsiooniga riikide kultuurilise ja usulise identiteedi väljendamine”.

Lombardi sõnul ei tohiks inimõiguste kultuur sattuda vastuollu Euroopa tsivilisatsiooni põhitõdedega, millesse kristlus on olulise panuse andnud.

Euroopa Inimõiguste Kohtusse esitas hagi itaallanna Soile Lautsi, kelle kaks last käisid Venezia lähedal riiklikus koolis.

Talle ei meeldinud, et igas klassis oli krutsifiks, ning esitas koolile kaebuse. Kui haridusjuhid keeldusid riste eemaldamast, käis naine mitu aastat mööda Itaalia kohtuid ning kaebas asja lõpuks Strasbourgi kohtusse.

Tühistades varasema otsuse, leidis kohus, et sellistes küsimustes tuleb usaldada riikide otsuseid, kaasa arvatud see, milline koht on religioonil, kui see ei vii ajupesuni.

Kohtu sõnul ei viita miski sellele, et ametivõimud on sallimatud erineva usutunnistusega või ilmalike vaadetega õpilaste suhtes.

Katoliiklus ei ole 1984. aastast enam Itaalias riigiusk, kuid endiselt on jõus 1930. aastatel välja antud seadlus, mis nõuab, et igas klassis oleks seinal krutsifiks.

Allikas: BNS, 18.03.2011