Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / President / Tööd alustas XII Riigikogu

Tööd alustas XII Riigikogu

Prindi see artikkel
4. aprill 2011

Foto: Riigikogu

Foto: Riigikogu

Täna kell 15 algas XII Riigikogu avaistung.

Kõnega esines Vabariigi President Toomas Hendrik Ilves. President toonitas, et iga parlament alustab puhta lehena ning iga Riigikogu liige alustab täna otsast peale ja uuesti. „See tähendab, et olnu ei pea teid kammitsema, kui leiate, et senitehtu hästi ei tööta. See tähendab, et võite teha teist- ja uutmoodi, kui vanamoodi ei tulnud hästi välja,“ ütles Ilves. Ta soovitas parlamendiliikmeil lähtuda oma tõekspidamistest ja sellest, mida nad õigeks peavad. President lisas, et see, kuidas Eesti rahvas suhtub oma parlamenti ja koos sellega riiki kümne, viiekümne ja saja aasta pärast, sõltub just Riigikogu liikmetest. Ilves rõhutas, et Riigikogu liikme tähtsaim omadus on mõistmine, et ta on valitud teenistusse, teenima oma valijaid, teenima riiki ning et riigi teenimine on auasi.

President tänas oma kõnes eelmist Riigikogu, kes keerulisel ajal eelistas koostööd vastandumisele ja paralüüsile, valitsust, kes võttis pikemalt venitamata vastu möödapääsmatuid otsuseid ning rahvast, kes suutis säilitada rahuliku meele. Ilvese sõnul investeeris valija Riigikogusse usku, et Eesti riik sirgub nelja järgmise aastaga hoolivamaks, targemaks, paremaks. Ta pani Riigikogu XII koosseisule südamele, et hooletuse ja hoolimatuse, põhiseaduse teadliku ja sihiliku eiramise võiks täiesti välistada alates esimesest tööpäevast. President soovitas iga uue seaduse puhul küsida, kas seda ikka on vaja ning korda teha seadused, mille toime pole selline, nagu alguses loodeti. Ta nimetas Eesti järgmise eesmärgina kujundada riigis elukeskkond, „kust omad ei lahku, kuhu tullakse võõrsilt kogemuse võrra rikkamana tagasi ja kus kõik Eesti sõbrad soovivad elada, end teostada ja meie ühist elu rikkamaks muuta“. „See siht väärib pingutust ja eneseületust; see väärib egoismi ja erakondliku väikluse allasurumist, koalitsiooni ja opositsiooni sisulist koostööd,“ ütles president Riigikogule jõudu soovides.

Seejärel asusid 101 Riigikogu liiget andma ametivannet. Selle teksti luges ette vanim Riigikogu liige, kelleks on praegu Ene Ergma. Riigikogu liikmed kirjutasid ükshaaval alla ametivande tekstile.

Avaistungil esinesid Järvamaa poistekoor ja tütarlastekoor.

Pärast istungi piduliku osa lõppu algasid Riigikogu juhatuse valimised. Esmalt valitakse Riigikogu esimees ja seejärel samaaegselt kaks aseesimeest.

Allikas: Riigikogu kantselei 04.04.2011 pressiteade