Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / ERSO esitab eesti ja läti heliloojate loomingut

ERSO esitab eesti ja läti heliloojate loomingut

Prindi see artikkel
29. aprill 2011

Ainars Rubikis (foto: www.erso.ee)

Ainars Rubikis (foto: www.erso.ee)

Reedeõhtusel kontserdil Estonia kontserdisaalis toob ERSO kuulajani muusikasse valatud ideaalid, harmoonia ja armastuse. Kevadiselt helge, nooruslik ja hinge ülendav muusika pärineb Eesti ja Läti heliloojatelt. Läti rahvusvaheliselt tuntuima Pēteris Vasksi üks viimaseid oopusi „Credo“ sisendab inimestesse usku armastusse ja ideaalidesse. Helilooja on lubanud ka ise tulla osa saama oma teose Eesti esiettekandest.

Eino Tambergilt, keda on terve elu saatnud Eesti muusika armastuse lauliku tiitel, tuleb ettekandele tema noorpõlveteos „Ballett-sümfoonia“. Teos on heliloojale kuulsuist toonud nii kodu- kui välismaal ning märkimisväärne on fakt, et „Ballett-sümfoonia“ esiettekanne aastal 1960 toimus Schwerinis Kurt Masuri juhatusel.

Rein Rannap, keda üldrahvalikult hinnatakse eelkõige tänu rikkalikule levilaululoomingule, on kirjutanud ka süvamuusikat. Ettekandele tuleb 30 aastat tagasi „Noortekontserdi“ nime all tuntuks saanud “Concerto grosso in un movimento”, kus solistina koguni kahel instrumendil – tšelestal ja klavessiinil – soleerib helilooja ise.

Orkestrit juhatab aasta tagasi III rahvusvahelise Gustav Mahleri nimelise dirigentide konkursi võitja, noor Läti dirigent Ainārs Rubiķis, kelle kohta žüriiliikmetel jätkus rohkelt kiidusõnud. Praeguseks on ta edukalt debüteerinud juba mitmete Euroopa mainekate orkestrite ees.

Kontserdil esitatakse:

Vasks – “Credo” (Eesti esiettekanne)

Rannap – “Concerto grosso in un movimento”

Tamberg – “Ballett-sümfoonia”, op. 10

Esinevad:

Rein Rannap (tšelesta ja klavessiin)

Eesti Riiklik Sümfooniaorkester

Dirigent Ainārs Rubiķis

Vaata ka: www.erso.ee

Allikas: ERSO 27.04.2011 pressiteade