Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Keskmise palga kasv jätkub

Keskmise palga kasv jätkub

Prindi see artikkel
25. mai 2011

EurodStatistikaameti andmetel ulatus keskmine brutokuupalk 2011. aasta esimeses kvartalis 792 euroni, mis on 4,5 protsenti rohkem kui möödunud aastal samal ajal. Esimeses kvartalis ootusi ületanud majanduskasvu tulemusel on ka palgakasv olnud prognoositust kiirem. Sarnane keskmise palga kasvutempo jätkub ka järgmistel kvartalitel.

Kiire majanduskasvu taustal tõusid palgad neljandat järjestikust kvartalit. Palgakasvule avaldasid olulist mõju ebaregulaarsed preemiad ja lisatasud, mille osatähtsus kriisi ajal vähenes märkimisväärselt. Palkasid on jõudsamalt kasvatamas erasektor, kus selle teevad võimalikuks suurenenud töömahud ning ettevõtete majandusliku olukorra paranemine. Eesti ettevõtete konkurentsivõime on jätkuvalt tugev, kuna tööjõukulude osakaal ettevõtete loodud lisandväärtuses püsib võrreldes eelmiste kvartalitega ligikaudu samal tasemel.

Reaalpalk ehk palk, millest on maha arvatud tarbijahindade muutus, vähenes kümnendat kvartalit järjest ning langus ulatus 0,9 protsendini. Keskmise palga kasvu kiirenedes ning hinnatõusu survete taandudes on lähikvartalitel oodata ka reaalpalga kasvule pöördumist.

Keskmine brutotunnipalk kasvas esimeses kvartalis 2,3 protsenti. Keskmine brutokuupalk suurenes kõige enam elektrienergia (18,9 protsenti), mäetööstuse (18,3 protsenti) ning põllumajanduse (8,8 protsenti) tegevusaladel.

Allikas: Rahandusministeeriumi 25.05.2011 pressiteade