Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Arvo Pärt ja Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilased kohtuvad muusikas

Arvo Pärt ja Vanalinna Hariduskolleegiumi õpilased kohtuvad muusikas

Prindi see artikkel
4. juuni 2011

Arvo Pärt proovis

Arvo Pärt proovis

Arvo Pärdi Keskuse ja Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikamaja koostööna toimub laupäeval, 4. juunil algusega kell 17.00 Tallinna Rootsi-Mihkli kirikus (Rüütli 7/9) „Kontsert Arvo Pärdi loomingust“.

Noores eas kujundavad muusikuid sageli õpetaja sõnad, nende inspireerimisoskus ja eeskujuks olemise võime. VHK Muusikakooli ja Muusikamaja ideeks on säilitada lastes läbi õppeprotsessi rõõm muusikast, leida igale õpilasele väljund eneseteostamiseks muusika läbi ja pakkuda võimalust kogeda õnnestumisrõõmu.

Suure töö tulemusena on valminud omalaadne ja liigutav kontsert, kus astuvad üles Vanalinna Muusikamaja tütarlastekoor, Püha Miikaeli poistekoor ning Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikakooli ansamblid ja solistid VHK lasteaia laste ja õpetajate kaastegevusel. Õpilaskontserdiks valmistumine pakkus suurt väljakutset nii noortele muusikutele kui ka õpetajatele ja õppeprotsessis osalenud heliloojale.

Pühenduskontserdil tuleb ettekandele 18 pala, millest osa on loodud helilooja noorpõlves spetsiaalselt lastele, ent kavas on aga ka teoseid, mis kuuluvad täiskasvanud kooride, ansamblite ja solistide maailmarepertuaari. Mängivad noored pianistid, kõlavad plokkflöödid, kitarrid, tšello, kannel ja orel. Tütarlastekoori juhatab Maarja Soone ning Kadri Hundi ettevalmistatud poistekoori juhatab Mikk Üleoja. Klaveri taha istub korraks ka helilooja ise, et saata pala „Vater Unser“.

Kontserdi ettevalmistusprotsessi videoülesvõtted ja kontserdi salvestis arhiveeritakse Arvo Pärdi Keskuses.

Kontsert on kõigile tasuta.

Täname oma suurtoetajat Swedbanki, Vanalinna Hariduskolleegiumi Muusikamaja ja Muusikakooli õpetajaid, õpilasi ja kõiki projektiga seotud inimesi ning Rootsi Mihkli kirikut.

„Suutlikkus märgata on osa tarkusest. Samuti kuulamise – kuulmise – oskus. Et suuta vahet teha olulisel ja mitteolulisel – olgu ta suur või pisike, vali või vaevukuuldav. Selles on küsimus.“

/Klaveriõpetaja Ille Martini sõnad muusikakooli lõpetavale 17-aastasele Arvo Pärdile/

Õpetaja Ille Martini sõnad on saatnud heliloojat kogu elu. Immo Mihkelsoni raadiosaates räägib Arvo Pärt „Mitte midagi ma ei saanud sellest aru, mis ta sinna sisse kirjutas mulle. Ma lugesin seda ja minu jaoks see läks nagu minu kõrvadest mööda. Ma tundsin, et see oli südamest kirjutatud ja…head soovid nagu tulevikuks, aga see saladus. Tegelikult see avanes minu jaoks alles 20-25 aastat hiljem.“

Tekst: Arvo Pärdi Keskus; foto: Vanalinna Hariduskolleegium