Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Kooridirigent, helilooja, organist, kirikumuusik ja muusikapedagoog Roman Toi tähistab 95. sünnipäeva

Kooridirigent, helilooja, organist, kirikumuusik ja muusikapedagoog Roman Toi tähistab 95. sünnipäeva

Prindi see artikkel
18. juuni 2011

Foto: www.eestikirik.ee

Foto: www.eestikirik.ee

Mulgimaal Kõo vallas 18. juunil 1916 sündinud Roman Toi on muusikahariduse saanud Eestis, USAs ja Šveitsis. 1944. a põgenes ta Saksamaale, siirdus sealt edasi Kanadasse. On olnud aastast 1974 õppejõud Toronto Kuninglikus Konservatooriumis. Töötas tänaseni Toronto Peetri koguduse organistina.

Kogu Roman Toi tegevus on seotud kooride ja laulupidudega nii siin- kui sealpool ookeani. Väliseestlased on tema tähendust kodueestlastele võrrelnud Gustav Ernesaksaga, sest „kui kodueestlastel on oma Ernesaks, siis meil on oma Toi.“

Ta on juhatanud paljusid koore Saksamaal ja Kanadas, tuntumad neist on Toronto Eesti meeskoor ja naiskoor ning segakoor Estonia. Kokku on orkestreid ja koore, mida Roman Toi juhatanud, oma kümmekond. Ta on andnud orelikontserte ja teeninud aastakümneid kaasa jumalateenistustel. Ta on olnud Toronto Centennial United Church’i organist ja koorijuht ning Toronto Peetri koguduse organist ja Cantate Domino dirigent. Ta on olnud Ontario Choral Society president ning osales luteri kiriku Kiriku Laulu- ja Palveraamatu koostamisel.

Roman Toi on olnud ESTO laulupidude üldjuht ning taasiseseisvunud Eesti üldlaulupidude üld- ja aujuht. Roman Toi on Eesti Heliloojate Liidu liige ja Viljandi linna aukodanik.

Maestro Toi on veendunud, et läbi laulupidude ning laulu on alati edasi kantud usku vabasse Eestisse nii kodumaal kui võõrsil. Alustades juba koolipoisina, juhatas Roman Toi Westholmi gümnaasiumi koori ja orkestrit – kokku teeb see muusikaelu tänaseks juba 79 aasta ümber.

„Saksamaal, Geislingenis tähistasime Eesti Vabariigi 30. aastapäeva piduliku sümfooniakontserdiga. Tõime esiettekandele Juhan Aaviku 1. sümfoonia. See oli aastal 1948,“ sõnas Roman Toi Eesti Vabariigi sünnipäeval Toronto Ülikooli aulas 24. veebruaril 2008.

„Te olete XX sajandi eesti muusika elav legend, laulusilla ehitaja üle mandrite ja eesti kultuuri järjepidevuse hoidja, eesti kristliku muusika looja, õpetaja ja elav eeskuju,“ iseloomustas assessor Tiit Salumäe 5 aastat tagasi, juubilari 90. sünnipäeval.

Eesti Evangeelne Luterlik Kirik hindas Roman Toi panust EELK elutöö preemiaga selle aasta nelipühal, 12. juunil Tallinna Toomkirikus. EELK peapiiskop Andres Põder annab EELK elutöö preemia maestro Roman Toile üle 8. juulil kell 13 Tallinna Toomkirikus. Samas toimub Roman Toi orelimuusika uue heliplaadi esitlus.

Allikas: EELK Konsistooriumi 17.03.2011 pressiteade