Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Tallinn 2011 / Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 kuus kuud: üle poole miljoni külastaja

Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 kuus kuud: üle poole miljoni külastaja

Prindi see artikkel
21. juuli 2011

Tallinn2011Pool aastat Euroopa kultuuripealinna staatust on täitnud Tallinna väga eriilmeliste sündmustega, mis kõik on oma publiku leidnud. Kokku on kultuuripealinna ettevõtmistest osa saanud üle poole miljoni inimese, suurusjärgus 550.000 külastajat.

Euroopa kultuuripealinna Tallinn 2011 aprilli tähtsündmus oli ligikaudu 20.000 pealtvaatajat pälvinud Jazzkaar, mille populaarsemad olid SA Tallinn 2011 toel ellu viidud festival Punkt Tallinn, linnaruumiprojekt ning Bobby McFerrini, Dave Liebmani ja Euroopa noorte džässiorkestri kontserdid. Aprilli menukite hulka kuulus ka Jaapani looduskatastroofi meenutanud animafilmide festival JAFF, kultuuripealinna suurejooneline teatriprogrammi algus koos etenduskunstide festivaliga POT, tegevust alustasid suvised suurprojektid nagu näiteks koolinoorte kaasaegse kunsti triennaal „Eksperimenta!“.

Maikuu kirkaim pärl oli Kumu ÖÖ, mis tõi kultuuripealinna programmi kuuludes tänavu publikuni senisest mahukama programmi. Uudse kohaga ehk kontsertidega Tallinna loomaaias pälvis tähelepanu aasia muusika festival Orient. Hoo said sisse nii Katusekino kui ka linnaruumis üllatav Geriljakino, oma tähelendu alustas NO99 Põhuteater ning suurim kunstiprojekt „gateways. Kunst ja võrgustunud kultuur“.

Käesoleva aasta teise kvartali menukaim kuu oli juuni, mil läbi linna sõitnud rattaparaadiga avati kultuurikilomeeter, tegevust alustasid selle vahetus läheduses paiknevad Ökosaar, Katlaaed ja teised paigad, linnaruumis avati Murepunktide kett ja alustas linnainstallatsioonide festival LIFT11. Külastatavaim sündmus oli traditsioonidega kinnistunud vanalinna päevad ja nooruslikku uljust ja suvist värskust toonud teatrifestival Treff, publikumagnetiks sai ka esmakordselt toimunud rahvusvaheline käsikellade festival Bell Arts. Oluliste sündmustena jäävad juunist tänavuse kultuuripealinna aasta ajalukku muusikaliste suurvormide esmaettekanded ning taas toimunud Rabarock. Juunis alustas SA Tallinn 2011 koostöös ETVga kultuuripealinna tegemisi kajastava erisaatega “2011”, mida juhib Piret Järvis. Saated on eetris kuni 14. augustini.

Eraldi märkimist väärivad ka viimase kolme kuu jooksul esmaettekandele tulnud muusikateosed: Timo Steineri ooper „Kaks pead“ Noblessneri valukojas ning Roxanna Panufniku suurvorm Tallinna missa „Elutants“ ja Urmas Sisaski kooriooper „Labürint ehk Eestimaa pühakud“ Jaani kirikus.

„Oleme viimase kolme kuuga liikunud koos partneritega jõudsalt edasi: kevad ja suve algus on igale Euroopa kultuuripealinnale oluline aeg, mil kontserdi- ja teatrisaalidest välja tulla ning linlastele ja külalistele midagi üllatavat ja enneolematut pakkuda,“ kommenteeris SA Tallinn 2011 juhatuse liige. „Usun, et see on meil õnnestunud ning igaüks on leidnud möödunud poole aasta jooksul endale sobivaima kultuurisündmuse ja saanud sellega osaks Euroopa kultuuripealinnast,“ lausus Mutli.

Tallinn 2011 infokeskust Rotermanni kvartalis külastas keskmiselt tuhat uudishimulikku kuus. „Meie infokeskust külastav turist on teadlikum ja oskab küsida väga spetsiifilist infot; ta teab, et Tallinn on kultuuripealinn ning küsib personaalseid vaba aja veetmise võimalusi (nt kohvikud, restoranid, kino, reisimine Eestist edasi, Turu ja Tallinna ühisprojektid),“ rääkis Mutli.

Aasta esimeses kvartalis alanud ööbivate väliskülastajate arvu suurenemine jätkub endiselt: aprillis oli vastav number 21% ja mais 23%. Ettevõtlusameti läbi viidud uuringu põhjal oli 78% küsitletuist teadlikud Tallinna kultuuripealinna tiitlist ja 24% neist on teadlikult külastanud Euroopa kultuuripealinna programmi kuuluvaid sündmusi. Väliskülalistest 48% on märganud linnaruumis ka meresinist logo „Kultuur kutsub“ ning teavad selle siduda Euroopa kultuuripealinna programmiga.

Allikas: SA Tallinn 2011  21.07.2011 pressiteade