Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Valitsus / USA asepresident Biden: Eesti ja Ameerika Ühendriigid on teineteisele vajalikud

USA asepresident Biden: Eesti ja Ameerika Ühendriigid on teineteisele vajalikud

Prindi see artikkel
22. juuli 2011

Foto: valitsuse kommunikatsioonibüroo

Foto: valitsuse kommunikatsioonibüroo

Peaminister Andrus Ansip kohtus täna Washingtonis Ameerika Ühendriikide asepresidendi Joseph Bideniga. Valges Majas aset leidnud kohtumisel tõdesid Biden ja Ansip, et kahe riigi vahel valitsevad tugevad liitlassuhted.

Peaminister Ansip avaldas Ameerika Ühendriikidele tänu kauaaegse toetuse eest Nõukogude okupatsiooni ajal, mis väljendus USA mittetunnustamispoliitikas, ning pärast iseseisvuse taastamist, mil Eesti asus reformide teele.

„Ka Eesti püüab nüüd aidata neid riike, kus veel vaid unistatakse vabadusest,“ ütles peaminister Ansip.

Asepresident Biden tunnustas Eesti tahet jagada oma kogemusi ja abi teistele reformimeelsetele riikidele nii Euroopas kui ka Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas.

Asepresident Biden ütles, et Eesti edu kahekümne aasta jooksul pärast taasiseseisvumist on olnud märkimisväärne.

„See, et te olete olnud oma arengus sedavõrd edukas, on meile tugev sõnum,“ ütles asepresident Biden. „Eesti edulugu innustab Ameerika Ühendriike ka edaspidi toetama neid riike, kes on seadnud sihiks demokraatlikud reformid.“

Arutades kaitse- ja julgeolekupoliitilisi teemasid, hindasid Biden ja Ansip kõrgelt koostööd selles vallas, osutades selgele soovile seda jätkata. Ansipi sõnul pole Eesti julgeolek kunagi olnud nii hästi tagatud kui praegu, lisades, et USAl on selles olnud väga suur roll.

„Ameerika Ühendriikide rolli meie riigi julgeoleku tagamisel on võimatu üle hinnata,“ ütles Ansip. „Paarikümne aastaga oleme üheskoos saavutanud palju – Eesti on vaba Vene vägedest ja kuulub NATOsse. Nüüd on aeg mõelda sellele, kuidas Eesti ja USA koostööd tulevikus edasi arendada.“

Ta kinnitas, et Eesti on pidanud kinni oma lubadusest ning ei ole vaatamata majanduslikult keerukatele aegadele kaitsekulutuste osakaalu vähendanud.

„Julgeolek on meie ühine mure ja vastutus, kus me järeleandmisi teha ei saa,“ ütles peaminister Ansip. „Me täidame lubaduse tõsta kaitsekulutused kahele protsendile sisemajanduse kogutoodangust aastal 2012.“

Asepresident Biden väljendas ka tänu Eesti osaluse üle rahu ja julgeoleku tagamisel Afganistanis ning teistel missioonidel.

„Eesti on USAle hinnatud partner,“ ütles asepresident Biden. Ta lisas, et Eesti kui liitlane NATOs ei pea kunagi muretsema kõiki liikmesriike kaitsva artikkel 5 toimimise pärast.

Joseph Bideni kutsel Ameerika Ühendriikides kahepäevasel visiidil viibinud peaminister Andrus Ansipil oli veel mitmeid kõrgetasemelisi kohtumisi. Lisaks asepresidendile olid peaministril kõnelused Esindajatekoja spiikri John Boehneri, Brookings Institutioni presidendi Strobe Talbotti, Rahvusvahelise Valuutafondi asejuhi John Lipsky ja Ameerika juudiorganisatsioonide esindajatega.

Visiidi käigus osales Eesti valitsusjuht ka German Marshalli Fondi korraldatud energeetikateemalisel ümarlaual, andes muu hulgas ülevaate Eesti ja Põhja-Balti regiooni ees seisvatest väljakutsetest energeetika valdkonnas.

Samuti kohtus peaminister rühma kohalike äriliidritega, andes neile ülevaate Eesti majanduspoliitilistest põhimõtetest, maksupoliitikast, e-valitsusest ning üldisest ettevõtluskeskkonnast riigis.

Allikas: valitsuse kommunikatsioonibüroo 22.07.2011 pressiteade