Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / Dalai-laama saabus Eestisse

Dalai-laama saabus Eestisse

Prindi see artikkel
16. august 2011

Dalai-laama Tallinna lennujaamas (foto: ERR)

Dalai-laama Tallinna lennujaamas (foto: ERR)

Eestisse saabus teisipäeval visiidile Tiibeti paguluses elav vaimne liider dalai-laama Tenzin Gyatso, kes peab kolmapäeval Tallinnas Vabaduse väljakul avaliku kõne.

Dalai-laama viibib Eestis kuni neljapäevani budismi instituudi ja riigikogu Tiibeti toetusgrupi kutsel.

Dalai-laama sõitis lennujaamast Radissoni hotelli, et kohtuda Budismi Instituudi liikmetele ja sõpradega. Üritusel osaleb üle 400 inimese.

Kolmapäeval kell 11.50 annab Tiibeti toetusrühma esimees Andres Herkel Tema Pühaduse auks riigikogus Kalevipoja saalis lõunasöögi, kus Herkeli kinnitusel on lubanud osaleda ka mitmed varasemates riigikogu koosseisudes Tiibetit toetanud poliitikud, kelle hulgas on ministreid ja Euroopa Parlamendi liikmeid. Kell 13 algab riigikogu konverentsikeskuses kõige ulatuslikum kohtumine, kus osalevad ka delegatsioonid Lätist ja Leedust. Esialgsetel andmetel on Lätist tulemas üheksa ja Leedust viis poliitikut nii rahvusparlamentidest kui ka Euroopa Parlamendist.

Samuti osalevad seal parlamendiväliste Tiibeti toetusrühmade esindajad. Pärast kohtumisi suundub Tema Pühadus Vabaduse platsile, kus peab kell 14 avaliku kõne.

Tartu Ülikooli rektor Alar Karis annab dalai-laamale Tallinnas Teaduste Akadeemias üle audoktori medali. Üritus jätkub dalai-laama loenguga teemal “Budism ja teadus”.

Mitteametlikult kohtub dalai-laama Tenzin Gyatsoga ka president Toomas Hendrik Ilves. Presidendi avalike suhete nõunik Toomas Sildami sõnul ei ole kohtumise aeg ja koht veel paigas.

Peaminister Andrus Ansip ütles aga juba veebruaris, et Eesti on järginud kogu aeg ühe Hiina poliitikat ja nii nagu kõigi teiste riikide peaministrid, hoidub ka tema ametlikest kohtumistest dalai-laamaga. Kuigi peaminister Ansip dalai-laamaga ametlikult kohtuda ei kavatse, täidab dalai-laamaga kolmapäeval kohtuv kaitseminister Mart Laar sel ajal peaministri kohuseid. Peaminister Ansip on teisipäevast järgmise nädala esmaspäevani puhkusel ja sel ajal täidab peaministri kohuseid vastavalt peaministri asendamise korrale kaitseminister Laar.

Riigikogu Tiibeti toetusrühma esimehe Andres Herkeli sõnul osaleb Mart Laar kolmapäeval Kalevipoja saalis toimuval lõunasöögil dalai-laama auks. Mart Laaril oli riigikogu ruumides dalai-laamaga kohtumine ka kümme aastat tagasi, kui ta oli peaminister.

Juulis 76-aastaseks saanud dalai-laama loobus tänavu 10. märtsil Tiibeti eksiilvalitsuse poliitilise liidri rollist, jätkab ta vaimse juhi ning tiibetlaste eestkõnelejana.

Varem on dalai-laama Tenzin Gyatso käinud Eestis 1991. ja 2001. aastal.

Dalai-laama elab alates 1959. aastast paguluses, kuna taotleb Tiibeti iseseisvust, mis ei ole vastuvõetav Hiina võimudele. 1989. aastal pälvis Gyatso Nobeli rahupreemia, 2005. mail valiti ta Tartu ülikooli audoktoriks.

Allikad: BNS, 14. ja 15.08.2011; ERRi 16.08.2011 uudis