Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Kumu jutustab Eesti lugu kunstis

Kumu jutustab Eesti lugu kunstis

Prindi see artikkel
20. august 2011

Kumu200811Laupäeval, 20. augustil kell 11–18 on Kumu kunstimuuseum Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 20. aastapäeva puhul erakorraliselt avatud. Kumu püsiväljapaneku tutvustamiseks toimuvad ekskursioonid, kus vaadeldakse Eesti lugu läbi kunstiteoste, kunstnike ja kunstiajaloo.

„Enne lauluväljakul toimuvale suurüritusele „Vabaduse laul” minekut on kõigil võimalus tutvuda Eestimaa ajalooga kunsti kaudu,” ütles Kumu kunstimuuseumi direktor Anu Liivak. „Päevane programm pakub tegevust igas vanuses külastajatele – lastele, peredele, sõpruskondadele. Ja seda väga soodsa piletihinnaga.”

20. augustil maksab Kumu muuseumipilet kõigile külastajatele 3 eurot. Perepileti hind on sel päeval 6 eurot. Alla 7aastastele lastele on sissepääs tasuta. Lisaks kehtivad tavapärased soodustused. Ekskursioonidel ja ateljees saab osaleda muuseumipiletiga.

Kumu aatriumis on alates kell 13.00 avatud kunstiateljee lastele ja peredele. Muuseumikülastajad saavad joonistada ja kujundada erilisi, ekskursiooni teemadega haakuvaid postkaarte, mida saab ka sealsamas postitada.

Kell 13.00–16.30 toimuvad iga poole tunni järel eesti- ja venekeelsed ekskursioonid:

Eesti rahvusliku kunstielu sünd

Ekskursioon räägib Eesti rahvusliku kunstielu sünnist – esimestest eesti soost kunstnikest, rahvusromantismist ja eesti kunsti suhetest Euroopa kunstiga, kunstihariduse saamise võimalustest ning esimestest kunstinäitustest. Ekskursiooniajad: kell 13.00 eesti keeles ja 13.30 vene keeles.

Eesti Vabariik ja Pallas

Ekskursioon keskendub esimese Eesti Vabariigi kunstielu keskpunktile – Pallasele –, mis tähistab eesti kultuuriloos nii kunstiühingut, kunstikooli kui ka kooliga seotud kunstnike loomingulist pärandit, mille puhul tavatsetakse kasutada koolkonna mõistet. Ekskursiooniajad: kell 14.00 eesti keeles ja 14.30 vene keeles.

Eesti kunsti rasked valikud. Teine maailmasõda ja esimesed Nõukogude aja aastakümned

Ekskursioon kirjeldab meeleolusid Teise maailmasõja aegses eesti kunstis, sõjajärgsete järskude sotsiaalsete muutuste mõju kunstile ning eesti kunstnike raskeid valikuid. Ekskursiooniajad: kell 15.00 eesti keeles ja 15.30 vene keeles.

Mitteametlik kunst Nõukogude Eestis

Ekskursioon vaatleb mitteametliku kunsti tekkimist, selle eri vorme ja eksperimente ning eksisteerimise võimalikkust ametliku kunstielu taustal „sulast” stagnatsiooni ja taasiseseisvumiseni. Ekskursiooniajad: kell 16.00 eesti keeles ja 16.30 vene keeles.

Ekskursioonidele soovitame ette registreerida tel 602 6000, e-post kumu@ekm.ee või Kumu infoletis. Loe toimuvate ekskursioonide kohta lisa www.ekm.ee/kumu.

Allikas: Eesti Kunstimuuseumi 16.08.2011 pressiteade