Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Ergma tänas Toompeal 20. augusti klubi liikmeid

Ergma tänas Toompeal 20. augusti klubi liikmeid

Prindi see artikkel
20. august 2011

Foto: Riigikogu

Foto: Riigikogu

Riigikogu esimees Ene Ergma tänas täna Toompea lossi Valges saalis 20. augusti klubi liikmeid 20 aastat tagasi tehtud ajaloolise otsuse eest taastada Eesti iseseisvus. Eriti tänas ta nende laste nimel, kes on sündinud pärast 1991. aasta 20. augustit, sest neil on olnud võimalus üles kasvada vabas Eestis.

Ergma ütles klubiliikmetele, et 20 aastat tagasi tegite selle otsuse ajal, mil Nõukogude armee üksused olid Tallinna tänavatel ja polnud mingit garantiid, et sõdurid ei ole hommikul teie koduukse taga. Nüüd võime veendunult öelda, et see otsus oli ainuõige. „Kahekümne aasta eest võisime vaid unistada piirideta Euroopast, maailmast, mis on meile nüüdseks avatud, vabast Eestist, mis pakub igaühele võimaluse ise oma tulevikku kujundada. Täna on see reaalsus,“ sõnas ta.

Riigikogu esimees tõstis esile 20. augusti klubi ainulaadsust, sest selle liikmeks oli võimalik astuda vaid üks kord. Liikmeks võtmine toimus 1991. aasta 20. augusti hilisõhtul. Ergma nimetas seda ajalooliseks hetkeks ning avaldas heameelt seda koos 20. augusti klubiga täna meenutada.

Ta kinkis klubi liikmetele kunstnik Urmas Viigi graafilise lehe „1991“. Riigikogu Kantseleil valmis tähtpäeva puhul ülemnõukogu stenogrammide täiskomplekt, milles on kirjas kõik arutelud ja otsused, mis klubiliikmete suu ja sule läbi nüüdseks juba ajalooks on muutunud. „Vajadus uue, korrastatud stenogrammide komplekti järele oli ilmne, sest vanad köited parlamendi raamatukogus olid juba väga kulunud. See näitab, kui paljusid huvitavad teie tehtud ajaloolised otsused,“ ütles ta.

Pidupäevaüritused Toompeal jätkuvad kell 13.30 lillede asetamisega 20. augusti mälestuskivile ning kell 14 algava aastapäevakontserdiga rahvusooperilt Estonia Toompea lossi hoovil.

Allikas: Riigikogu pressitalituse 20.08.2011 pressiteade