Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Eesti Ajaloomuuseum avaldas kunstnik August Matthias Hageni reisipäevikud

Eesti Ajaloomuuseum avaldas kunstnik August Matthias Hageni reisipäevikud

Prindi see artikkel
1. september 2011

Alpimaastik (1821-1822). Avaldatud: www.utlib.ee

Alpimaastik (1821-1822). Avaldatud: www.utlib.ee

Eesti Ajaloomuuseum avaldas kommenteeritud allikapublikatsiooni „August Matthias Hagen. Kunstniku reisipäevikud 1820–1821“ (147 lk, ill). Raamatu koostas ja tõlkis kunstiajaloolane Epp Preem, toimetasid Ene Hanson ja Ivar Leimus.

18.–19. sajandil muutusid tavapäraseks baltisaksa kunstnike õpirännakud Saksamaale, Šveitsi, Austriasse ja Itaaliasse. 1820. aasta juunis rändas sinnamaile ka August Matthias Hagen (1794–1878), hilisem Tartu ülikooli joonistusõpetaja, keda on peetud oma põlvkonna andekaimaks baltisaksa loodusmaalijaks. Rändurielu muljed jäädvustas Hagen reisipäevikuis, mis kirjeldavad kaasahaaravalt tema visadust ja kannatusi sellel enamasti jalgsi sooritatud teekonnal. Ta töötas iga ilmaga nii külmas kui ka sajus: tema joonistused ja päevikumärkmed on sageli veepritsmetest laiali läinud. Oma rännakul ei jätnud Hagen kasutamata võimalust külastada muuseume ning galeriisid, käia ooperis, teatris ja kontserdil. Hageni täpne ja lennukas stiil maastikumaalijana kujunes välja just neil matkadel.

Raamat pakub huvitavat lugemist nii kunstiajaloolastele, ajaloolastele kui ka kõigile teistele sellest ajastust ja inimestest huvitatutele.

Allikapublikatsioon „August Matthias Hagen. Kunstniku reisipäevikud 1820–1821″ on müügil Eesti Ajaloomuuseumi muuseumipoes Börsi käigus ning raamatupoodides.

Allikas: Eesti Ajaloomuuseumi 01.09.2011 pressiteade