Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Kõrgema Sõjakooli kadetid mälestavad öise rivistusega langenud koolivendi

Kõrgema Sõjakooli kadetid mälestavad öise rivistusega langenud koolivendi

Prindi see artikkel
1. detsember 2011

Kõrgema Sõjakooli kadetid 2010. aasta mälestusrivistusel (foto: www.mil.ee)

Kõrgema Sõjakooli kadetid 2010. aasta mälestusrivistusel (foto: www.mil.ee)

Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste Kõrgem Sõjakool korraldab neljapäeva, 1. detsembri varahommikul Tallinnas endiste Tondi kasarmute ees rivistuse 1924. aasta 1. detsembri riigipöördekatses langenud kadettide mälestuseks.

„Me ei tohi unustada oma ajalugu ning neid, kes on andnud oma elu Eesti riigi sündimise ja püsimise eest. Mälestusrivistus nelja kadeti auks, kes langesid vapralt sõjakooli kaitstes tuletab meelde, et peame olema vähemalt sama valvsad kui olid kadetid 87 aastat tagasi,“ ütles Kõrgema Sõjakooli ülem kolonelleitnant Mati Tikerpuu.

Rivistus „Tondipoiste“ mälestusmärgi juures algab kell 5.25 – samal ajal kui mässajad ründasid Tondi sõjakooli 87 aastat tagasi. Vaatamata ootamatule rünnakule mässukatse nurjus, sõjakooli kaitstes langesid kadetid Arnold Allebras, Aleksander Teder, Aleksander Tomberg ja August Udras, kes on sümboolselt igavesti Kõrgema Sõjakooli nimekirjas.

Rivistuse järel viivad kadetid mälestuspärjad langenute haudadele Tallinnasse Rahumäe kalmistule, Tartusse Garnisoni kalmistule, Jõgevale Laiusevälja kalmistule ja Võrumaale Vastseliina kalmistule.

Kommunistide riigipöördekatse eesmärgiks oli hõivata pealinna olulisemad asutused ning sõjaväeosad ja seejärel haarata võim kogu riigis, et kutsuda sisse nõukogude väed. Traditsioon korraldada öist rivistust sai alguse aasta pärast mässu maha surumist.

Alates 2009. aastast korraldavad Kõrgema Sõjakooli kadetid rivistust 1. detsembri mässukatses langenud kadettide mälestusmärgi ees endiste Tondi kasarmute juures Tallinnas. Algselt 1928. aastal püstitatud ausammas, mille loojaks oli Amandus Adamson, hävis 1941. aastal. Monument taastati vanade fotode alusel ning avati 2009. aasta 15. mail.

Allikas: Kaitseväe Peastaabi 30.11.2011 pressiteade