Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Mammutkontsert avab festivali Eesti Muusika Päevad

Mammutkontsert avab festivali Eesti Muusika Päevad

Prindi see artikkel
19. märts 2012

EMP2012Eesti uue muusika tippfestivali Eesti Muusika Päevad avab Mammutkontsert, mis paiskab kontserdikorralduse pea peale. Mammutkontsert toimub esmaspäeval, 19. märtsil kell 18 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kammersaalis (Rävala 16, IV korrus).

Eesti heliloojate värsket loomingut tutvustav festival kestab Tallinna kontserdipaikades kuus päeva (19.–24. märtsil) ning mahutab kavasse kolmteist erilist muusikasündmust. Kokku saab Eesti Muusika Päevade ajal kuulata üle 70 helilooja muusikat.

Kuna Eesti Muusika Päevade peateema on tänavu „Eesti muusika bändiga“, siis on just Mammukontsert hea koht, kus saada ülevaade eesti uue muusika ansamblite tegevusest. Mammutkontserdil esineb järgemisi neli uue muusika ansamblit: Konveier Ensemble, Uus Tallinna Trio, Una Corda ja Repoo Ensemble. Nende kavades on mitmeid spetsiaalselt Eesti Muusika Päevadeks tellitud teoseid, mille autorid on Galina Grigorjeva, Märt-Matis Lill, Monika Mattiesen ja Páll Ragnar Pálsson. Ent kontserdi vaheaegadel tuleb valmis olla üllatusteks.

„Mammutkontsert on Eesti Muusika Päevade kavas juba tuttav traditsioon, omamoodi „festival festivalis“, mis naaseb alati värskete mõtete ja uute vaatenurkadega,“ tutvustab festivali produtsent Riin Eensalu. Esimene Mammutkontsert toimus juba 1996. aastal Mustpeade Majas, sel mahukal kontserdil tulid esiettekandele Tõnu Kõrvitsa, Esko Oja, Alo Põldmäe, Mart Siimeri, Urmas Sisaski, Timo Steineri, Toivo Tulevi ja Enn Vetemaa uudisteosed. Mammutkontsertidel on läbi aegade ette kantud eesti kammermuusika tippteoseid, samas on kavades leidunud ka kurioosumeid, sh Eesti päritolu kunstniku Mark Kalev Kostabi klaveriteos või Poogenklaveri ansambli debüüt. „Eriti meeldejääv oli 2009. aasta Mammutkontsert, kus rekonstrueeriti eesti muusikaloost leheküljed, mis oleksid võinud olla, aga pole kunagi olnud,“ meenutab Eensalu.

Eesti Muusika Päevad (EMP) toimusid esimest korda 1979. aastal ja on juba üle 30 aasta olnud üks olulisemaid siinsete heliloojate loomingule keskenduvaid festivale. Festivali korraldavad Eesti Heliloojate Liit ja heliloojad ise. Juba kümmekond aastat on festivali uuenduslikud kunstilised juhid olnud heliloojad Timo Steiner ja Ülo Krigul. Festivali kava on alati koostatud eesti heliloojate värskeimast loomingust ja muusika esitajad on olnud peamiselt heliloojatega tihedat koostööd tegevad muusikud ja ansamblid.

Festivali toetatavad Eesti Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Eesti Rahvuskultuurifond, Eesti Autorite Ühing jt

Lisainfo: www.helilooja.ee/emp

Allikas: Heliloojate Liidu 19.03.2012 pressiteade