Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Kreeka eurotsooniga liitumine oli Rehni hinnangul suur viga

Kreeka eurotsooniga liitumine oli Rehni hinnangul suur viga

Prindi see artikkel
7. aprill 2012

KreekaLippEuroopa Komisjoni majandusvolinik Olli Rehn tõdes reedel telekanalile MTV3 antud usutluses veelkord, et Kreeka eurotsooniga liitumine oli suur viga.

“Ma ei maini siin nimesid ega kritiseeri kedagi, kuid see, et Kreeka 2001. aastal liitus euroalaga on tagantjärele vaadates ja oli tegelikult juba ka siis üks suur viga,” märkis Rehn.

“Peale selle polnud eurotsoonil mingeid vahendeid sellise kriisiga toimetulekuks, kuhu 2009. aasta lõpul ja 2010. aasta alguses satuti,” märkis Rehn.

Eurotsooni laiendamisel peab voliniku hinnangul edenema suure ettevaatusega. Uued liikmesriigid võiksid Rehni hinnangul olla Läti, Leedu ja Poola.

Kreeka teatas neljapäeval, et vahetab järgmisel nädalal võlakirjade vahetamise programmi raames 20,27 miljardi euro väärtuses vanu võlakirju uute vastu. Ühtlasi pikendas Ateena võlakirjade vahetamise tähtaega 20. aprillini.

Kui varem 94,8 miljardi euro väärtuses vahetatud võlakirjad kuulusid Kreeka seaduste alla, siis nüüd vahetatakse rahvusvaheliste finantskeskuste õiguse alla kuuluvaid võlakirju. Kokku toimus 36 Kreeka valitsuse ja investorite esindajate kohtumist. Kõigi investoritega kokkulepet ei saavutatud.

Vahetusega nõustunud investorid saavad vanade võlakirjade vastu uued võlakirjad, mille nominaalväärtus moodustab 31,5 protsenti vanade väärtusest, lisaks saavad nad Euroopa Finantsstabiilsuse Fondi (EFSF) 24-kuulisi veksleid.

Kreeklased maksid eelmisel aastal altkäemaksudeks 554 miljonit eurot, et saada riigiasutustes vajalikku teenust, kirjutas sel nädalal Athens News, mis on avaldanud kogu korruptsiooninimekirja. Altkäemaksu oli vaja anda näiteks haiglajärjekorras ettepoole nihkumiseks, juhiloa või ehitusloa saamiseks ja muuks otstarbeks.

Allikas: BNS, 06.04.2012