Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Noored talendid võistlevad Euroopa esimesel muusikaolümpiaadil Tallinnas

Noored talendid võistlevad Euroopa esimesel muusikaolümpiaadil Tallinnas

Prindi see artikkel
25. aprill 2012

ArvoPart25.-29. aprillil toimub 1. Rahvusvaheline Muusikaolümpiaad Tallinn 2012, mis toob pealinna üle viiekümne külalise viiest riigist. Sündmuse esindushelilooja on Arvo Pärt (fotol), patroon Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia rektor professor Peep Lassmann.

Rahvusvahelise muusikaolümpiaadi algatasid Eesti Muusikaõpetajate Liit ning Eesti Muusikaakadeemia koostöös Euroopa Koolimuusika Assotsiatsiooniga eesmärgiga tunnustada muusikaliselt andekaid üldhariduskoolide õpilasi ning nende õpetajaid rahvusvahelises kontekstis, samuti väärtustada muusikaõpetust üldhariduskoolide õppeprogrammis kogu Euroopas.

„Eestis korraldatakse siseriiklikke muusikaolümpiaade juba 2002. aastast. Soovime jagada oma kogemusi ka Eurpoopa kolleegidega. Ettevõtmise eesmärk on anda andekatele noortele võimalus eneseväljenduseks ja -arenduseks kompleksselt,“ räägib olümpiaadi korraldustoimkonna juht ja Eesti Muusikaõpetajate liidu välissuhete koordinaator Ene Kangron, kes kuulub ka Euroopa Koolimuusika Assotsiatsiooni juhatusse. „Noortele korraldatakse palju konkursse, mis keskenduvad vaid ühele oskusele, kuid erinevaid oskusi ja teadmisi ühendava rahvusvahelise ettevõtmisena toimub muusikaolümpiaad nii Eestis kui Euroopas esmakordselt. Meil on hea meel, et Eesti eeskujul korraldasid Läti, Leedu, Poola ja Sloveenia sel aastal esimesed rahvuslikud muusikaolümpiaadid“.

Konkurss toimub kahes vanuseklassis, 12-14-aastastele ning 15-18-aastastele noortele. Osalejaid on registreerunud lisaks Eestile ka Lätist, Leedust, Poolast, Soomest ja Sloveeniast. Võistlus koosneb kolmest osast – omalooming, laulu esitamine ja kirjalikud ülesanded. Heliloomingu puhul pidid noored arvestama sellega, et pala oleks kirjutatud akustilistele pillidele ning autor ise oleks esitajate hulgas. Kirjalikud ülesanded sisaldavad küsimusi kuulatavate muusikapalade kohta lähtudes vastava vanuseastme õppeprogrammidest.

Tallinna Kultuurikatel annab välja noore talendi preemia mõlemas vanusegrupis. „Kultuurikatel peab väga oluliseks väärtustada loovust ning innustada noori andekaid muusikuid, et neil oleks erinevaid võimalusi muusikaga tegelemiseks. Just taoline rahvusvaheline kogemus ja kohtumispaik nagu on Muusikaolümpiaad täna, on ka Kultuurikatla lähituleviku visioon,“ ütles Kultuurikatla eestvedaja Evelyn Sepp.

Publikul on võimalik osa saada konkursi avakontserdist 25. aprillil kell 18 Hopneri majas, mil EMTA segakoor esitab Arvo Pärdi ja Veljo Tormise loomingut. Kuulajad on oodatud ka finaalkontserdile ning auhinnatseremooniale, mis toimub 28. aprillil kell 19.00 Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. Esinevad olümpiaadist osavõtjad, toimub ühislaulmine Veronika Portsmuthi juhatusel ning ühised hääleimprovisatsioonid Kristel Marandi ja Jaan Kriveli juhtimisel. Kaasa teeb ka Anne-Liis Poll.

Rahvusvahelist Muusikaolümpiaadi toetavad Eesti Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Kultuurkapital, Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia, Rahvusvaheline Arvo Pärdi Keskus, Tallinna Kultuurikatel.

Allikas: korraldajate 24.04.2012 pressiteade