Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muusika / Täna algavad Saaremaa Ooperipäevad

Täna algavad Saaremaa Ooperipäevad

Prindi see artikkel
17. juuli 2012

Foto: Eesti Kontsert

Foto: Eesti Kontsert

Esmaspäeva pärastlõunal maandus Kuressaare lennuvälja ajaloo siiani suurim lennuk. Otselennuga Moskvast saabus Boeing 737-400 pardal Moskva Ooperiteatri Helikon 150 liikmeline trupp.

Helikoni Kunstilise juhi Dmitri Bertmani sõnul oli kogu lend teatritrupile eksootiliseks elamuseks. „Andsime lennukis iseeendale minikontserdi ja kui eemalt hakkas paistma suhteliselt pisike saar, teatasin teatrile, et vat sinna me nüüd üritamegi maanduda!

Maapinnale veelgi lähenedes paistsid merekaldal väikesed majad, kust väljuvad inimesed lennukile lehvitasid. See oli soe ja ülev tunne“, lisas Bertmann.

Eestlastele hästi tuntud Dmitri Bertmani poolt juhitav ooperiteater toob Saaremaale kaasa maailma ooperiliteratuuri klassikasse kuuluvad Mussorgski „Boriss Godunovi“ ning Rossini „Sevilla habemeajaja“, samuti Ameerika kaasaegse helilooja Jay Reise ooperi „Rasputin“. Jay Reise saabub isiklikult Saaremaale, oma ooperi ettekannet vaatama.

Taas kord on kohal Teater Vanemuine, kelle seekordseks lavastuseks on paljukiidetud Donizetti „Maria Stuarda“ Lisaks on kavas traditsiooniline Ooperigala, mille peaesinejaks maailma sopranite absoluutsesse tippu kuuluv, põhjanaabrite au ja uhkus Karita Mattila.

Soolokontserte koos Tallinna Kammerorkestriga annavad nii Monica Groop kui Ain Anger, kammerkontserte Arete Teemets ja Koit Soasepp.

Ooperipäevi jäävad nädalavahetusel lõpetama Lastegala, kus tuleb esiettekandele Olav Ehala ja Leelo Tungla poolt kirjutatud „Ood ooperisaarele“ solistideks Ain Anger ja Ivo Linna.

Opera jazz miksib klassikalise ooperimuusika hitte big-bandi versioonidega, dirigentideks Eri Klas ja Siim Aimla.

Kuressaare lossihoovi on püstitatud hiiglaslik ooperimaja on taas kord märkimisväärselt suurem, kui varasematel aastatel. Eesti Kontserdi direktor Jüri Leiteni sõnul mahutab Ooperimaja tänavugi ligi 2000 vaatajat, kuid seekord on igal kuulajal seal tunduvalt lahedamalt ruumi. „Tulge kõik nautima seda võrratut atmosfääri, hingekõigutavat muusikat, südantlõhestavat ooperitraagikat ning Kuressaare linnuse salapärast ilu! Peaaegu kõigile etendustele on veel natuke vabu kohti! Nojah, osadele ikka väga natuke“ lisab Leiten.

Loe lähemalt: www.concert.ee/saaremaa-ooperipaevad-2012

Allikas: Eesti Kontserdi 16.07.2012 pressiteade