Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Maailmausundid / Vatikani kohus mõistis paavsti ülemteenri kaasosalise süüdi

Vatikani kohus mõistis paavsti ülemteenri kaasosalise süüdi

Prindi see artikkel
10. november 2012

Vatikani kohus mõistis laupäeval süüdi arvutitehniku, kes aitas paavst Benedictus XVI ülemteenril lekitada salastatud dokumente, ning mõistis talle kahekuulise tingimisi vangistuse viieaastase katseajaga.

Neljakümne kaheksa aastane Claudio Sciarpelletti töötas 20 aastat riigisekretariaadis ning vastutas kõigi Vatikanis kasutatavate arvutite hoolduse eest.

Paavsti endine ülemteener Paolo Gabriele mõisteti salajaste dokumentide varastamise eest 18 kuuks vangi.

Sciarpelletti vahistati lühiajaliselt 25. mail pärast seda, kui politsei leidis tema töölaualt Gabrielele adresseeritud ümbriku. Viimases olid fotokoopiad dokumentidest, mille avaldas Itaalia ajakirjanik Gianluigi Nuzzi raamatus “Tema Pühadus”.

Sciarpellettile esitati esmalt süüdistus valetunnistuste andmises, varguses raskendavatel asjaoludel, vargusele kaasaaitamises ja tööandja saladuste lekitamises; hiljem vähendas Vatikan süüdistusi, öeldes, et tehniku roll oli “marginaalne”.

Gabriele on kogu täiskasvanuelu Vatikanis teenrina töötanud, alustades riigisekretariaadis koristajana. Ta on üks 594 Vatikani kodanikust ja temast sai paavsti ülemteener 2006. aastal.

Lekitamisjuurdlus jätkub ning Vatikani prokurörid ei ole välistanud, et võivad esitas süüdistuse raskemas kuriteos nagu riigisaladuste lekitamine.

Allikas: BNS, 10.11.2012