Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / USA võimud kahtlustavad uut saladokumentide lekitajat

USA võimud kahtlustavad uut saladokumentide lekitajat

Prindi see artikkel
6. august 2014

USCongressUSA võimuesindajad kahtlustavad, et riiklikule julgeolekule olulisi saladokumente lekitab juba uus reetur, teatas teisipäeval uudistekanal CNN.

Enne seda olid kõik lekked pärit Edward Snowdenilt.

Uusimad paljastused avaldas teisipäeval võrguväljaanne The Intercept, mille peatoimetaja on Glenn Greenwald, kes avaldas ka Snowdeni lekitatud dokumente. Intercepti artikkel põhineb riikliku terrorismivastase keskuse dokumentidel, mis on pärit augustist 2013 ehk ajast, mil Snowden oli juba pagenud Venemaale. Greenwald on ühtlasi ise ka vihjanud võimalusele, et olemas on uus lekitaja.

USA võimuesindajad üritavad järjekordse riigireeturi isikut kindlaks teha.

Endise USA riikliku luureameti (NSA) töötaja Edward Snowdeni Venemaale asüüliminekust möödus juulikuus aasta.

Endise luuretöötaja tegemistest on vähe teada olnud pärast seda, kui ta sai loa lahkuda Moskva Šeremetjevo lennujaamast, kus ta väidetavalt elas kuu aega. Pole teada, kus Snowdeni praegu elab ning mis vormis ja mahus ta tööd teeb.

Snowden võttis aprillis üllatuslikult osa iga aasta peetavast küsimuste-vastuste voorust president Vladimir Putiniga, kus ta küsis, kas Venemaa luurab oma kodanike järgi.

Washington süüdistab Snowdenit spionaažis ning riigisaladuste varastamises. Endine luuretöötaja saabus Moskvasse Hongkongi kaudu pärast USA jälgimisprogrammide paljastamist.

Snowdeni advokaadi sõnul kardab mees senini oma elu pärast.

Allikas: BNS, 06.08.2014