Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Vene soomukite sisenemine Ukrainasse tekitab EL-is ärevust

Vene soomukite sisenemine Ukrainasse tekitab EL-is ärevust

Prindi see artikkel
15. august 2014

Euroopa Liidu ministrid väljendasid reedel muret teadete üle, et mitukümmend Vene soomukit tungis üle piiri Ukrainasse, ja ähvardasid jõuliselt vastata, kui Moskva kurssi ei muuda.

“See teade teeb väga ärevaks,” ütles Briti välisminister Philip Hammond Brüsselisse Iraagi kriisi arutamiseks kokku kutsutud kõnelustele saabudes.

“Kui Ukrainas on Vene sõjaväelasi või masinaid, tuleb need kohe välja viia, või on tagajärjed väga tõsised,” hoiatas ta.

Ukraina võimud kinnitasid reedel Briti ajakirjanduse teateid Vene soomusmasinate sisenemisest Ukrainasse piirkonnas, kus suur Vene humanitaarabikonvoi ootab võimalust separatistidele abi toimetada.

“Meile teeb tõsist muret Venemaa käitumine viimastel kuudel, aga ka viimastel tundidel,” tunnistas Taani välisminister Martin Lidegaard.

“Meie arvates peaksid Vene võimud teadma, et EL ja USA tunnevad tõsist kohustust vastata igale uuele Venemaa agressioonile.”

Sissetung on rahvusvahelise õiguse jäme rikkumine, ütles Rootsi välisminister Carl Bildt, nimetades olukorda Ukrainas katastroofiliseks.

Saksamaa jäi avaldustes ettevaatlikumaks, välisminister Frank-Walter Steinmeier rääkis vaid “korduvatest probleemidest”. Samas tervitas ta teateid, et Venemaa on otsustanud lubada abikolonni veokite kontrollimist, et hajutada kahtlusi nende laadungi suhtes.

Allikas: BNS, 15.08.2014