Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kodanikuühendused / MTÜ Uus Eesti / In Memoriam Andres Haamer 1942-2014

In Memoriam Andres Haamer 1942-2014

Prindi see artikkel
21. august 2014

AndresHaamerKTKOverall

Foto: Overall

20. augustil suri pärast rasket haigust ettevõtja ja mitme organisatsiooni juhtimises aktiivselt osalenud Andres Haamer.

MTÜ Uus Eesti mõtleb Andres Haamerile sügava tänutundega. Meie portaali algaegadel oli Andres üheks meie sõbralike kaasamõtlejate hulgast, kellega sai ühiselt arutatud portaali alusväärtuste ja tegevussuundade üle. Andrese sulest pärineb ka üks esimesi portaalis ilmunud arvamuslugusid, mida on võimalik lugeda siit.

Järgnevalt järelehüüde tekst, mis on ilmunud tema asutatud ja juhitud ettevõtte Overall veebilehel:

Andres alustas oma karjääri tehnika valdkonnas 1962. aastal Tartu Aparaaditehases ning Canoni kaubamärgi juurde jõudis juba 1975. aastal Teaduste Akadeemias, kus tema hoole alla anti esimene Canoni koopiamasin Eestis. 1980-ndatel jõudis Eestisse humanitaarabina aga juba suurem hulk paljundustehnikat, mida Andres aitas töökorda seada ja töös hoida üle kogu Eesti.

Andres oli ettemõtlejast ettevõtja, tal oli visioon, julgus, uskumatu töökus ja järjepidevus. Kasutades ainult oma pead ja kahte kätt, ei mingeid laene ega investoreid, lõi ta 1990. aastal Eesti suurima ja edukaima kontoritehnika müügi- ja hooldusettevõtte KTK Overall, praeguse Overall Eesti eelkäija. Ta on tihti korranud ühe oma vana sõbra ütlust: “Olen tänulik Jumalale, et ta on andnud mulle kaks kätt, millega ma saan tööd teha”.

Andres elas veendumuses, et igal kodanikul on nii vastutus kui kohustus oma ühiskonna ees. Nii osales ta aktiivses suhtluses riigi administratsiooniga läbi Tööandjate Keskliidu ning Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu. Andrese väljundiks noorte teenimisel ning keskkonna hoidmisel on skautluse taasrajamine Eestis ning töö Eesti Looduse Fondis. Andres on öelnud: “Kui minu mõtted ja tõekspidamised suudavad natukenegi kellegi teise elu paremaks muuta, siis on kõik hästi”.

Suur kurbus on küll meie südameis, kuid oleme tänulikud ehk veidi uhkedki, et meil oli võimalus jagada oma päevi tõeliselt Suure Mehega, kes toetas, innustas ja nakatas oma entusiasmiga kõiki Overallasi. Andres jääb kirkana meie mälestustesse, et ikka aegajalt meile meelde tuletada: “Te olete fantastilised!”

Andresega mõtteid ja vaateid saame veidi jagada läbi intervjuu, mille avaldasime tema suurel sünnipäeval pea paar aastat tagasi.

Andrese ärasaatmine toimub teisipäeval, 26. augustil, Tallinna Niguliste kirikus, kell 13.00.