Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Stubb: sõlmitav lepe tugevdab Soome suhteid NATO-ga

Stubb: sõlmitav lepe tugevdab Soome suhteid NATO-ga

Prindi see artikkel
30. august 2014

NATOlippJärgmisel nädalal NATO tippkohtumisel sõlmitav võõrustajariigi toetuse lepe ( host nation support agreement) tugevdab Soome suhteid alliansiga, ütles peaminister Alexander Stubb laupäeval rahvusringhäälingu Yle hommikuprogrammis.

Stubbi sõnul on juhus, et lepe, mille ettevalmistamine on kestnud üle kümne aasta, allkirjastatakse Soome ja Rootsiga just nüüd, kus suhted Venemaaga on Ukraina olukorra tõttu pingestunud.

Nii Soome kaitseminister Carl Haglund kui välisminister Erkki Tuomioja on öelnud, et võõrustajariigi lepe ei lähenda Soomet NATO-le. Tuomioja rõhutas, et allkirjastatav vastastikuse mõistmise memorandum ei kohusta Soomet ega NATO-t abi andma või seda vastu võtma.

Kokkuleppe kohaselt annab sõjalisi õppusi võõrustav riik NATO vägedele tuge ja abi. Lepe kõrvaldab takistused kriisi korral NATO vägede riiki toomise eest, kuid ei kohusta Soomet NATO vägesid vastu võtma, selgitas Stubb.

Poliitiline otsus sellise leppe sõlmimiseks tehti Haglundi sõnul juba 13 aastat tagasi.

Stubb rõhutas, et Soome ei taotle NATO liikmesust, vaid soovib säilitada tugeva partnerluse.

“On väga tähtis, et Soome säilitaks partnerlusvõimalused. See on eriti tähtis, kuna Soome ei ole NATO liige,” ütles peaminister.

Ta juhtis tähelepanu, et Ukraina kriisi tõttu on NATO hakanud keskenduma kaitsevõime tugevdamisele ja partnerlusele, kuid samal ajal ka kriisiohjeülesannetele. Just viimane on olnud Soome ja NATO koostöövaldkond.

Allikas: BNS, 30.08.2014