Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Nobeli füüsikapreemia pälvisid neutriinode uurijad

Nobeli füüsikapreemia pälvisid neutriinode uurijad

Prindi see artikkel
6. oktoober 2015

Tänavuse Nobeli füüsikapreemia pälvisid Jaapani teadlane Takaaki Kajita ja kanadalane Arthur B. McDonald töö eest neutriinode uurimisel, teatas Rootsi kuninglik teaduste akadeemia.

Teadlased pälvisid preemia “neutriinovõnkumise avastamise eest, mis näitab, et neutriinodel on olemas mass,” teatas akadeemia avalduses. Akadeemia sõnul andsid uurijad eksperimentidesse suure panuse näidates, et neutriinod “vahetavad identiteeti”.

“Avastus on muutnud meie arusaama mateeria toimimisest ning võib osutuda otsustavat tähtsust omavaks meie arusaamisel universumist,” märkis akadeemia.

Nobeli komitee hinnangul heidavad teadlaste avastused väljakutse elementaarosakeste füüsika standardmudelile.

Neutriinod on elementaarosakesed, mis tekivad tuumareaktsioonides nõrga vastasmõju tulemusena. Footonite kõrval esineb neutriinosid universumis kõige rohkem. Neutriinode olemasolu pakuti teoreetiliselt välja 1930. aastatel, kuid see leidis tõestust alles 1950. aastatel. Varasema teooria kohaselt puudus neutriinodel mass, kuid Kajita ja McDonaldi töörühmade eraldi toimunud eksperimendid lükkasid selle seisukoha ümber.

Kajita (56) on kosmiliste kiirte uuringute instituudi direktor ja Tokyo ülikooli professor. McDonald (72) on Kanada Kingstoni Queen´si ülikooli emeriitprofessor.

Nobeli preemia laureaadid jagavad kaheksa miljoni Rootsi krooni (855000 eurot) suuruse preemia, mõlemad võitjad saavad 10. detsembri tseremoonial ka diplomi ja kuldmedali.

Allikas: BNS, 06.10.2015