Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Muuseumid / Filmimuuseumi kunstikonkursi võitis koostööprojektina sündinud “MANDARIINIJAHT”

Filmimuuseumi kunstikonkursi võitis koostööprojektina sündinud “MANDARIINIJAHT”

Prindi see artikkel
13. oktoober 2016

Ajaloomuuseum131016Maarjamäe suvemõisa pargi alale korraldatud kunstiteoste tellimise konkursi eesmärgiks oli leida ideelahendus, mis oleks äratuntavalt seotud Eesti filmilooga ja kooskõlas ümbritseva arhitektuuriansambliga. Tulevased väliskulptuurid moodustavad filmiallee tööpealkirjaga „Pääsukesest Oskarini”. Allee kulgeb n.ö punase vaibana läbi Maarjamäe pargi Eesti Filmimuuseumi hooneni. Žürii tegi valiku 14 võistlustöö hulgast.

Konkursi võitis töö pealkirjaga „MANDARIINIJAHT”, mille autoriteks on Jass Kaselaan ja Kristel Niisuke.

Jass Kaselaan on lõpetanud Tartu Kõrgema Kunstikooli ja Eesti Kunstiakadeemia magistrantuuri, on Eesti Kujurite Ühenduse liige ning töötab skulptuuri õppejõuna Eesti Kunstiakadeemias ja Tartu Kõrgemas Kunstikoolis. Viimastel aastatel on Kaselaan keskendunud valdavalt suuremahulistele skulptuuri-, heli- ja ruumiinstallatsioonidele. Ühtlasi on Kaselaan võitnud Köler Prize’i töödega “Aed” (2012) ja “Nukkude väljak” (2014).

Kristel Niisuke on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuri- ja linnaplaneerimise eriala, töötab arhitektuuribüroos Kavakava, on üks Tallinna Peatänava võidutöö autoritest ja saavutanud mitmeid auhinnalisi kohti erinevatel arhitektuurivõistlustel.

Võitjad pidasid oma töö tugevuseks selle inimmõõtmelisust, erinevate filmiajaloo hetkede tugevat sümbioosi. Samuti tõid autorid välja teoste materjali betooni, mis tänu oma olemusele võimaldab edasi anda skulptuuride massiivsust, olles samal ajal nii esteetiline kui ilmastikukindel.

Teisele auhinnalisele kohale tuli Andrus Kõresaar tööga “Molekul”. Andrus Kõresaar on KOKO arhitektide üks partnereid ja loovjuht. Ta on osalenud mitmete tähelepanuväärsete muuseumiprojektide juures nagu Lennusadam ja Tallinna Teletorn, kuulunud tunnustatud objektide meeskondadesse nagu EXPO2000 Eesti paviljon Hannoveris, Tallinna Inglise Kolledži spordihoone, Fahle Maja, Tallinna sünagoog, Metro Plaza, Laudsepa töökoda Rotermanni kvartalis jt.

Kolmanda koha pälvis Bruno Lillemetsa töö “Vaataja”. Buno Lillemets on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia ehte- ja sepakunsti erialal ning püüab oma loomingus saavutada universaalsust, mis oleks võimeline astuma dialoogi võimalikult paljudega.

I koha preemia on 1000 eurot, II koha preemia 600 eurot ning III koht 400 eurot.

Eesti Ajaloomuuseumi kunstikonkursi tulemusena saab Maarjamäe lossiparki läbiv filmiallee endale silmapaistva täienduse ning avalikku ruumi rikastatakse 63 000 euro eest kunstiobjektidega.

Allikas: Eesti Ajaloomuuseumi 13.10.2016 pressiteade; fotol võidutöö „MANDARIINIJAHT“ üks autoreid Jass Kaselaan, fotograaf Vahur Lõhmus