Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Usuelu uudised / Luterlased ja katoliiklased üle kogu maailma meenutavad reformatsiooni aastapäeva ühiselt

Luterlased ja katoliiklased üle kogu maailma meenutavad reformatsiooni aastapäeva ühiselt

Prindi see artikkel
27. oktoober 2016

LundCathedralEsmaspäeval, 31. oktoobril leiab aset ajalooline sündmus – paavst Franciscuse ning Luterliku Maailmaliidu presidendi piiskop Munib Younani ja peasekretäri pastor dr Martin Junge osavõtul meenutavad luterlased ja katoliiklased Rootsis Lundi katedraalis toimuval palvusel ühiselt reformatsiooni 500. aastapäeva.

Lundi kasuks otsustati põhjusel, et just seal rajati 1947. aastal Luterlik Maailmaliit. Ühispalvuse toimumiskoht, Lundi katedraal, on oma pea tuhandeaastasest ajaloost umbes poole teeninud katoliikliku ning teise poole luterliku peakirikuna.

Eestist osalevad ühispalvusel EELK peapiiskop Urmas Viilma, Rooma-Katoliku Kiriku piiskop Philippe Jourdan ning Eesti Kirikute Nõukogu peasekretär Ruudi Leinus.

Palvusele järgneb suurüritus Malmö Arenal, kus muuhulgas allkirjastatakse koostöölepe üle maailma enam kui 2.3 miljonit pagulast toetava Luterliku Maailmaliidu ning 164 riigis tegutseva katoliikliku humanitaarabiorganisatsiooni Caritas Internationalis vahel.

Sündmuse peakõnelejad on Aleppo kaldea piiskop Antoine Audo, kes on ka Caritas Syria president, samuti Rio olümpiamängudel võistelnud Lõuna-Sudaanist pagulasena lahkunud Rose Nathike Lokonyen. Esinejate seas on ka ooperilauljat Malena Ernman, elektroonilise muusika artist Avicii, laulja Sandro Cavazza ning veel paljud teised kollektiivid ja sooloartistid.

Reformatsiooni 500. aastapäeva ühine meenutamine kannab pealkirja „Konfliktist osaduseni – ühises lootuses.“ „Konfliktist osaduseni“ on ka katoliiklaste ja luterlaste rahvusvahelise dialoogikomisjoni poolt 2013. aastal avaldatud raporti pealkiri. Selles jutustatakse reformatsiooni ajalugu, nii nagu seda ühiselt mõistetakse, analüüsitakse vaidlusaluseid teoloogilisi teemasid ja nimetatakse erimeelsused, mida tänapäeval võib dialoogi ja vastastikuse mõistmise tulemusel ületatuks pidada.

“Konfliktist osaduseni” on inspireerinud ka Lundi katedraalis peetava ühispalvuse ülesehitust: rõõm evangeeliumist ja ühisest ristimisest, kurbus vastastikku põhjustatud kannatuste pärast, ühise tunnistuse andmine maailmale.

Mõlemad osapooled – nii luterlased kui katoliiklased – on vähemasti rahvusvahelisel tasandil jõudnud ühisele arusaamisele, et see aastapäev pakub võimaluse rõhutada seda, mille reformatsioon õigustatult (taas) tähelepanu keskmesse tõstis: Pühakirja olulisust, evangeeliumi tunnistust Jumala vabastavast armust, Kristuse-kesksust, kiriku vajadust ikka ja jälle uueneda.

Loe dokumenti Ühises lootuses: Katoliiklaste ja luterlaste ühine reformatsiooni 500. aastapäeva meenutamine

Lisainfot:

www.lund2016.net/

www.lutheranworld.org/lund2016

Allikas: EELK