Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / Küprose kahe kogukonna liidrid jätkavad novembris kõnelusi

Küprose kahe kogukonna liidrid jätkavad novembris kõnelusi

Prindi see artikkel
27. oktoober 2016

cyprus_flagKüprose kreeka ja türgi kogukonna liidrid nõustusid jätkama järgmisel kuul Šveitsis kõnelusi, et jõuda veel enne aasta lõppu taasühinemisleppeni, teatas ÜRO kõneisik kolmapäeval Genfis.

Küprose vabariigi president Nicos Anastasiades ja türgi kogukonna liider Mustafa Akinci kohtuvad 7.-11. novembrini Genfi järve lähedal Mont Pelerinis. Kõnelustega liitub ka ÜRO Küprose erisaadik, Norra diplomaat Espen Barth Eide.

Anastasiades ja Akinci on pidanud ÜRO vahendusel kõnelusi alates 2015. aasta maist, et teha lõpp 40 aastat kestnud lõhestatusele.

“Liidrid avaldasid lootust, et nende kohtumine Šveitsis sillutab tee kõneluste viimasele etapile,” ütles ÜRO kõneisik avalduses.

Läbirääkimistel on saavutatud edusamme valitsemise ja võimujagamise küsimustes, kuid erimeelsused on jäänud territooriumi, omandiõiguste ja julgeoleku küsimustes.

Küpros on kaheks jagatud 1974. aastast, kui Türgi väed okupeerisid saare põhjaosa vastuseks Ateenast toetatud riigipöördekatsele, mille eesmärgiks oli saare ühendamine Kreekaga.

Põhja-Küprose Türgi Vabariiki on tunnustanud ainult Türgi. Saare kreeka kogukond kuulub Euroopa Liitu.

Allikas: BNS, 27.10.2016