Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Maailm / ÜRO Julgeolekunõukogu nõuab Iisraelilt asundustegevuse peatamist

ÜRO Julgeolekunõukogu nõuab Iisraelilt asundustegevuse peatamist

Prindi see artikkel
23. detsember 2016

UNÜRO Julgeolekunõukogu võttis reedel vastu resolutsiooni, millega nõuab Iisraelilt asundustegevuse peatamist Palestiina aladel, teatasid diplomaadid.

USA jättis hääletamata ja ei pannud seekord resolutsioonile vetot. Resolutsiooni poolt hääletas seega 14 nõukogu liiget.

Palestiina presidendiamet teatas, et tegemist on tugeva hoobiga Iisraeli poliitikale ja näitab tugevat toetust kahe riigi lahendusele.

Iisraeli ametnik hoiatas juba varem päeval, et USA ametistlahkuva presidendi Barack Obama administratsioon hülgab Iisraeli riigi, toetades ÜRO Julgeolekunõukogus resolutsiooni asundustegevuse peatamisest.

Egiptus oli esitanud nõukogule resolutsiooni, milles nõutakse Iisraelilt “kogu asundustegevuse viivitamatut ja täielikku peatamist okupeeritud Palestiina aladel, muuhulgas Ida-Jeruusalemmas” ja kuulutatakse, et asundustel puudub õiguslik alus.

Egiptuse presidendi kantselei teatas reedel, et Trump helistas president Abdel Fattah al-Sisile ning selle tulemusena esitas Egiptus mõni tund enne kavandatud hääletust taotluse lükata see määramata ajaks edasi. Seejärel esitasid ettepaneku hääletuseks Uus-Meremaa, Malaisia, Senegal ja Venezuela.

Resolutsiooni hääletuse taga on Obama ja välisminister John Kerry, ütles anonüümseks jäänud Iisraeli ametnik, kutsudes sammu “häbiväärseks”.

“President Obama võiks kuulutada oma soovi selle resolutsiooni vetostamiseks, kuid selle asemel üritab ta seda läbi suruda. See on Iisraeli hülgamine, mis murrab aastatepikkust USA Iisraeli kaitsmise poliitikat ÜRO-s ja õõnestab võimalusi teha koostööd järgmise administratsiooniga rahu edendamise nimel,” sõnas ametnik.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu pöördus abipalvega USA presidendiks valitud Trumpi poole, et lükata edasi ÜRO Julgeolekunõukogu hääletus asundustegevuse peatamise resolutsiooni üle, kuna sai teada, et Valge Maja ei kavatse sellele vetot panna. Tundmatuks jääda soovinud Iisraeli ametnik ütles, et kui sai teatavaks, et peatselt ametist lahkuva president Obama administratsioon resolutsiooni ei vetosta, pöördusid juudiriigi ametnikud Trumpi siirdemeeskonna poole ja palusid tulevase riigipea abi.

ÜRO diplomaadid on juba nädalaid spekuleerinud, kas ametist lahkuva Obama valitsus võib hoiduda veto kasutamisest resolutsiooni blokeerimiseks. Obama on Iisraeli asundustegevust korduvalt kritiseerinud.

Trump kirjutas pärast otsuse teatavakstegemist oma Twitteri kontol, et USA seisukohad ÜRO Julgeolekunõukogus muutuvad pärast tema ametisseasumist.

Netanyahu valitsuse ajal on Iisraeli asundustegevus hoogustunud. Ainuüksi viimase aasta jooksul on Läänekaldale kolinud umbes 15000 juudiasunikku.

Allikas: BNS, 23.12.2016