Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Ratas: eestluse vaim on meil aidanud alati üheskoos vastata hirmule ülevusega

Ratas: eestluse vaim on meil aidanud alati üheskoos vastata hirmule ülevusega

Prindi see artikkel
8. aprill 2017

JyriRatas080417

Peaminister Jüri Ratas osales täna Peterburi Jaani kirikus Eesti Vabariik 100 sündmuste tähistamisel ning esines kõnega. Ratas kinnitas, et eestlastel ei tule enam kunagi käia vabaduse võtmete järel mõne teise riigi pealinnas ja avaldada meelt rahva enesemääramise õiguse teostamiseks.

„Mõistetavalt tahtnuksin ma alustada oma kõnet ülevate sõnadega, mida täna siin tähistatav ajaloosündmus eeldaks ja vääriks,“ ütles peaminister Ratas. „Paraku, nädala algul Peterburi metroos toime pandud plahvatus ja eilne rünnak Stockholmis sunnivad meid taaskord mõtlema vägivalla tähenduse üle. Maailmas on endiselt inimesi, kes soovivad vallutada hirmu ja terroriga süütute inimeste meeled ning neile oma tahet peale suruda,“ sõnas peaminister.

„Esmaspäeval siin samas lähedal toime pandud võikad teod on täiesti vastandlik sellele, mida saatsid siin sajandi eest korda meie esivanemad. Täna, sajand tagasi toimunud eestlaste rahumeelne meelavaldus ligi 40 tuhande osavõtjaga, tekitab selge paralleeli laulupeorongkäiguga. Meeleavalduse kõrval on eestlaste suurkogunemised olnud läbi aegade ka enesekinnitus. Hirmutegudele tulebki vastata vaimuvalguse ja -ülevusega.“

Peaminister Ratas rõhutas, et vaatamata pingelisele olukorrale maailmas ning jätkuvale konfliktile Euroopas on meie iseseisvus täna kaitstud paremini kui iial varem. „Eestlastel ei tule enam kunagi käia vabaduse võtmete järel mõne teise riigi pealinnas ja avaldada meelt rahva enesemääramise õiguse teostamiseks. Ma loodan, et kõik meie tänased ja tulevased rongkäigud, manifestatsioonid ning ühised suurkogunemised on kantud teadmisest, et oleme eluga oma ajaloost läbi tulnud ning väärime kättevõidetud vabadust.“

Peterburi Jaani kirikus toimusid täna tänujumalateenistus ja RAMi kontsert, millega tähistatakse 100 aasta möödumist eestlaste meeleavaldusest autonoomia toetuseks. Samuti avas peaminister Jaani kirikus meeleavalduse mälestustahvli. Üritused toimusid Eesti Vabariik 100 tähistamise raames.

Täna, 8. aprillil, möödub 100 aastat päevast, mil 40 000 eestlast osalesid Petrogradis meeleavaldusel, millega nõuti Eestile omavalitsusliku autonoomia andmist. Eestlased alustasid meeleavaldusega Jaani kiriku juurest ja võtsid suuna Tauria palee juurde, kus asus Venemaa Ajutine Valitsus. Neli päeva pärast meeleavaldust, s.o 12.04.1917 kinnitas ajutine valitsus Eestile autonoomia andmise seaduse. Autonoomiaseaduse kohaselt ühendati Liivimaa kubermangu põhjaosa Eestimaa kubermanguga. Tekkis Eesti rahvuskubermang.

Tekst ja foto: valitsus.ee