Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Kunst / Sõlmitakse koostöölepe Christian Ackermanni loomingu uurimiseks

Sõlmitakse koostöölepe Christian Ackermanni loomingu uurimiseks

Prindi see artikkel
11. aprill 2017

Foto: Tallinna Toomkiriku veebileht

Foto: Tallinna Toomkiriku veebileht

Täna, 11. aprillil sõlmivad Eesti Evangeelne Luterlik Kiriku peapiiskop Urmas Viilma, Eesti Kunstiakadeemia rektor Mart Kalm ja SA Eesti Kunstimuuseum juhatuse liige Sirje Helme Tallinna toomkirikus pidulikult koostöölepingu teadusliku uurimisprojekti „Christian Ackermann – Tallinna Pheidias, ülbe ja andekas“ läbiviimiseks.

2016. aasta sügisel käivitus Tallinna toomkirikus suuremahuline Christian Ackermanni – Eesti barokkajastu silmapaistvaima kujuri – loomingu uurimisprojekt. Projekti eesmärgiks on vaadata kaasaegset metodoloogiat ja tehnoloogiat ning allikakriitikat rakendades üle kõik Ackermannile omistatud Eesti kirikute altariseinad, kantslid, baptisteeriumid ja muud kunstiväärtuslikud objektid.

Koostöölepingu tulemusel muutub kunstimuuseumi ja akadeemia spetsialistide uurimistöö EELK koguduste pühakodades efektiivsemaks, kasvab projekti sotsiaalne ja materiaalne kandepind ning intensiivistub infovahetus asutuste, uurijate ja avalikkuse vahel.

Tallinna toomkiriku altariseina juurest alanud ja avalikkuse silme all kunstilistel mustadel tellingutel toimunud uurimistöö jätkub sel kevadel toomkiriku kantsli ja Niguliste muuseumi ekspositsiooni kuuluva Tallinna Rootsi Mihkli kiriku baptisteeriumi juures. Suvel toimuvad Karuse kiriku altariseina ja kantsli, Martna ja Türi kiriku altariseina uuringud, millega kaasnevad mitmed publikuprogrammid. Lisaks sõidab uurimusgrupp kolleegide kutsel Lätti, et vaadata üle Ackermannile omistatud Gaiku kiriku altarisein.

2020. aastani vältav projekt lõpeb Christian Ackermanni ja tema loomingut tutvustava ning kirikukunsti tähendust minevikus, olevikus ja tulevikus avava näitusega.

Allikas: EELK Konsistooriumi 10.04.2017 pressiteade