Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / PÖFFi žüriidest leiab nimekaid filmindustegelasi

PÖFFi žüriidest leiab nimekaid filmindustegelasi

Prindi see artikkel
31. oktoober 2017

Eitan Anner, kes võitis eelmisel aastal grand prix´ filmi "Vaikne süda" eest, kuulub tänavu debüütfilmide võistlusprogrammi žüriise. Foto: Erlend Štaub / PÖFF

Eitan Anner, kes võitis eelmisel aastal grand prix´ filmi "Vaikne süda" eest, kuulub tänavu debüütfilmide võistlusprogrammi žüriise. Foto: Erlend Štaub / PÖFF

Pimedate Ööde filmifestival avalikustas nende inimeste nimed, kes hakkavad tänavu hindama filme. Teiste seast leiab Kuldse Palmioksa võitnud linateose produtsendi Zeynep Atakani, aga ka ühe tuntuma Poola nüüdishelilooja Zygmunt Krauze.

Ühe nüüdisaja huvitavama režissööri Nuri Bilge Ceylani filmid „Talveuni”, „Ükskord Anatoolias”, „Kolm ahvi” ja „Rõhkkonnad” tootnud türklanna Zeynep Atakan ja Eesti muusika suure sõbrana tuntud Zygmunt Krauze kuuluvad mõlemad PÖFFi põhivõistlusprogrammi žüriisse.

Peale nende osalevad žürii töös Jaapani režissöör Naoko Ogigami, Itaalia stsenarist ja režissöör Graziano Diana, USA filmiturundusekspert Dennis Davidson, Läti režissöör Laila Pakalnina ja Eesti produtsent Ivo Felt.

Kokku on põhivõistlusprogrammis 18 filmi ja peaauhinna suuruseks 10 000 eurot.

Debüütfilmide võistlusprogrammi ja Eesti filme hindab žürii, kuhu kuuluvad eelmisel PÖFFil peaauhinna võitnud Iisraeli linateose „Vaikne süda” režissöör Eitan Anner, Tokyo filmifestivali juht Takeo Hisamatsu, Prantsuse produtsent Guillaume de Seille, Leedu näitlejanna Aistė Diržiūtė, Brasiilia produtsent Fernando Loureiro ja Eesti näitlejanna Tiina Mälberg.

NETPACi ehk Aasia filmikunsti edendamise võrgustiku žüriis on Martti Helde, Lekha Shankar ja Keoprasith Souvannavong.

Rahvusvahelise filmikriitikute ühingu FIPRESCI žüriisse kuuluvad Emilie Toomela, Kristin Aalen ja Kata Orsolya Molnár.

Oikumeenilise žürii töös osalevad peapiiskop emeeritus Andres Põder, metropoliit Stefanus, praost Jaan Tammsalu, pastor Erki Tamm, näitleja Indrek Sammul ja ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja Madis Kolk. Oikumeeniline žürii tõstab esile neid filme, mis esindavad olulisel määral kristlikke või lihtsalt üldinimlikke põhimõtteid, empaatilist ja üksteisega arvestavat elukorraldust, traditsioonilisi eluväärtusi ja elu pühadust.

PÖFF leiab tänavu aset 17. novembrist 3. detsembrini.

Žüriiliikmetest lähemalt:

PÕHIVÕISTLUSPROGRAMMI ŽÜRII

Zeynep Atakan

Türgi produtsent, kes on tootnud ühe nüüdisaja kõige huvitavama režissööri Nuri Bilge Ceylani filmid „Talveuni”, „Ükskord Anatoolias”, „Kolm ahvi” ja „Rõhkkonnad”, mis on võitnud hulgaliselt auhindu kõige nimekamatelt festivalidelt. 2006. aastal osales „Rõhkkonnad” ka PÖFFi võistlusprogrammis ja pälvis parima režii preemia.

Dennis Davidson

USA suhtekorraldaja, turunduskonsultant, produtsent. Nõustanud ja korraldanud kümnete Suurbritannia ja Hollywoodi filmide reklaamikampaaniaid, näiteks „Kuninga kõne”, Brüno”, „Terminaator: lunastus”, „Batman alustab”. Ameerika ja Briti filmiakadeemia liige.

Graziano Diana

Itaalia stsenarist, režissöör ja kirjanik. Ettore Scola ühe tuntuma filmi „Perekond” kaasstsenarist. Tema kaaskirjutatud on ka Ricky Tognazzy film „Ultra”, mis võitis Berliini festivalil parima režissööri Hõbekaru. Populaarsete telesarjade stsenarist ja mitme telefilmi režissöör. 2008. aastal ilmus esikromaan „Demonio”.

Ivo Felt

Eesti produtsent ja helirežissöör, Allfilmi stuudio juht. Felt on tootnud grusiin Zaza Urušadze filmi „Mandariinid”, mis kandideeris Oscarile ja Kuldgloobusele, samuti kaastootnud soomlase Klaus Härö Kuldgloobusele kandideerinud filmi „Vehkleja”. Praegu on tal töös neli mängu- ja kaks dokumentaalfilmi.

Zygmunt Krauze

Poola rahvusvaheliselt tuntumaid heliloojaid ja interpreete, pianist. Tema kunstilisi saavutusi ja tegevust nüüdismuusika edendajana on korduvalt tunnustatud, muuhulgas Prantsuse Auleegioni ordeniga. Varssavi muusikafestivali „Ogrody Muzyczne” kunstilise juhina on alati tähelepanu pööranud ka Eesti muusikale. Ligemale 20 filmi helilooja.

Naoko Ogigami

Jaapani režissöör, kelle tuntuim film on komöödia „Prillid”, mis võitis 2008. aastal Berliini festivalil Manfred Salzgeberi auhinna. Tema tööd on alati oodatud ka PÖFFile, „Tualett” näiteks sai 2010. aastal siin publikupreemia. Tema kõige uuem film „Tihkelt kootud” kuulub ka tänavu PÖFFi kavva.

Laila Pakalnina

Läti tuntumaid režissööre, kelle dokumentaal- ja mängufilmid on pälvinud tunnustust paljudelt festivalidelt. Mitu tema filmi, sealhulgas kaks viimast – „Hei, Rasma!” ja „Koidik” -, on toodetud Läti ja Eesti koostöös. „Koidik” esilinastus 2015. aastal PÖFFi põhivõistlusprogrammis, pälvides parima operaatoritöö preemia.

DEBÜÜTFILMIDE VÕISTLUSPROGRAMMI ŽÜRII

Eitan Anner

Iisraeli stsenarist ja režissöör, 2016. aasta PÖFFi grand prix´ võitja filmi „Vaikne süda” eest. Tema eelmine linateos „Armastus ja tants” valiti Berliini festivali lastefilmide võistlusprogrammi ja jõudis rohkem kui kümne riigi kinolevisse. Õpetab Sam Spiegeli filmi- ja telekoolis stsenaristikat.

Aistė Diržiūtė

Leedu näitleja, kelle tuntuim roll on Alanté Kavaïté filmis „Sangaile suvi”, mis osales Sundance´i ja Berliini festivalil ja mille Leedu esitas Oscarile. 2015. aastal võitis Vilniuse filmifestivalil parima Leedu naisnäitleja auhinna. Ta mängib ka venelase Ivan Bolotnikovi filmis „Harms”, mis kuulub tänavu PÖFFi kavva.

Takeo Hisamatsu

Jaapani produtsent, Tokyo filmifestivali juht. Osalenud pea-, kaas- või tegevprodutsendina selliste filmide nagu Takeshi Kitano „Outrage: võitlus jätkub”, Hirokazu Kore-eda „Kumminukk” ja Yoji Yamada „Armastus ja au” valmimise juures.

Fernando Loureiro

Brasiilia produtsent. Osalenud tegevprodutsendina selliste menukomöödiate nagu „Frances Ha” ja „Keskööst varahommikuni” valmimise juures. Tema toodetud USA filmi „Sweet Virginia” näitab tänavu ka PÖFF.

Tiina Mälberg

Eesti näitleja ja lavakõne õppejõud. Peaosa eest Kadri Kõusaare filmis „Ema” pälvis Eesti filmi- ja teleauhinna EFTA. Sama linateos tunnistati 2016. aasta PÖFFil ka parimaks Eesti filmiks. Rakvere teatri publikupreemia tänavune laureaat.

Guillaume de Seille

Prantsuse produtsent, selliste rahvusvahelises koostöös valminud filmide nagu Ivan Tverdovski „Zooloogia”, Giorgi Ovašvili „Khibula” ja Alejandro Fernández Almendrase „Palju kära ei millestki” kaastootja.

NETPACi (AASIA FILMIKUNSTI EDENDAMISE VÕRGUSTIK) ŽÜRII

Martti Helde, filmirežissöör, Eesti Kinoliidu esimees

Lekha Shankar, Tais elav India filmiajakirjanik ja kinokuraator

Keoprasith Souvannavong, Radio France Internationali ajakirjanik

FIPRESCI (RAHVUSVAHELINE FILMIKRIITIKUTE ÜHING) ŽÜRII

Kristin Aalen, Norra filmikriitik, veebilehekülje kulturkritikk.no asutaja

Kata Orsolya Molnár, Ungari sõltumatu veebifilmiajakirja Filmtekercs.hu peatoimetaja

Emilie Toomela, Eesti filmiajakirjanik, raadiosaate „Kinovärgiga mandariin” üks juhte.

OIKUMEENILINE ŽÜRII

Andres Põder, Eesti Kirikute Nõukogu president, peapiiskop emeeritus

Stefanus, Eesti Apostlik-Õigeusu kirik, metropoliit

Jaan Tammsalu, Tallinna praostkonna praost ja Tallinna Jaani koguduse vaimulik

Erki Tamm, Eesti Evangeeliumi Kristlaste ja Baptistide Koguduse Liidu president, pastor

Indrek Sammul, Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku piiskopkond, näitleja

Madis Kolk, Eesti Apostlik-Õigeusu kirik, ajakirja Teater. Muusika. Kino peatoimetaja

Allikas: PÖFFi 31.10.2017 pressiteade