Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul on neljapäeval Eestis lipupäev

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva puhul on neljapäeval Eestis lipupäev

Prindi see artikkel
3. jaanuar 2019

Eesti lipu heiskavad kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti vabaduse eest võidelnute austuseks ja mälestuseks on ka kõik teised oodatud lippe heiskama. Lipud heisatakse päikesetõusul ja langetatakse päikeseloojangul.

28. novembril 1918 ületasid Punaarmee üksused Narva jõe ja sellega algas võitlus Eesti Vabariigi vabaduse ja eluõiguse eest. Vabadussõjas võitlesid noore riigi vaprad kaitsjad Nõukogude Venemaa ja Saksa Landeswehri vastu. Raskes võitluses saavutati edu ja 3. jaanuaril 1920 kell 10.30 algas vaherahu Eesti ja Nõukogude Venemaa vahel. Eesti väed kaotasid Vabadussõja kokku üle 6000 inimese, neist ligi 4000 otseses lahingutegevuses.

Vabadussõjas võidelnute mälestuspäeva tähistatakse traditsioonilise vaikuseminutiga kell 10.30. Tallinnas Reaalkooli juures toimuval tseremoonial asetatakse pärjad F. Sannamehe loodud mälestusmärgi jalamile ning mälestuskõne peavad kaitseminister Jüri Luik, Reaalkooli õpilane Erko Olumets ja Eesti Korporatsioonide Liidu esindaja Hains Tooming.

Allikas: Riigikantselei 02.01.2019 pressiteade