Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Eesti riik / Kaitsevägi / Tapal meenutati Vabadussõjas linna tagasivõitmist Punaarmeelt

Tapal meenutati Vabadussõjas linna tagasivõitmist Punaarmeelt

Prindi see artikkel
9. jaanuar 2019

KV090119Ligi 800 inimest kogunes täna Tapa linna Männikumäele, et jälgida 1919. aasta Tapa linna Punaarmeelt tagasi vallutamise lahingu taaslavastust.

„Kui sada aastat tagasi kestis lahing pea neli tundi, siis täna said meie sõdurid vastase üle võitu kaheksa korda kiiremini,“ ütles ürituse korraldaja kapten Rene Rebane, kelle sõnul oli lahingu eesmärk mitte lavastada üks-ühele ajalooline sündmus, vaid tekitada noortes huvi kodukandi ajaloo vastu. „Mõlemal poolel võidelnud võtsid ülesannet väga innukalt ning ma usun, et tänast päeva said nautida nii „lahinguväljal“ sõdinud kui ka seda pealt vaadanud inimesed.“

Tapa vallutamise taaslavastamist said kohalikud elanikud näha kolmandat korda. Maximillian Maksolly õlimaalist «Tapa vallutamine» inspireeritud näidislahingu korraldasid kaitseväelased esimest korda kümme aastat tagasi.

„Iga kord toob kaitsevägi uusi nüansse juurde, tehes sellega vaatemängu põnevamaks ja uudsemaks. Iga aastaga kasvab ka pealtvaatajate arv, järelikult jutud liiguvad, üritus on äge ning keegi ei taha sellest ilma jääda,“ ütles Tapa valla kultuurispetsialist Indrek Jurtšenko.

Näidislahingus osales Eesti poolel üle 100 kaitseväelase tagalapataljonist, kaudtule imiteerimist tagas pioneeripataljon ning vastast etendasid Viru maleva kaitseliitlased ja ajalooliste klubide Frontline ning Preobraženski Polk liikmed. Samuti oli lahingusse kaasatud soomusrong Wabadus.

Eesti rahvaväe soomusrongid ja dessantgrupid vallutasid 100 aastat tagasi vastupealetungi käigus Punaarmee käest Tapa raudteesõlme. Operatsioon algas kell 5 hommikul, kell 9 oli tollane Tapa alev Eesti vägede valduses. Tapa vallutamisega avanesid soomusrongide ees kaks järgmist löögisuunda – Narva ja Tartu peale.

Tekst ja foto: Kaitseväe Peastaabi 09.01.2019 pressiteade