Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Terved eluviisid / Tervis / Briti kohtunik: eetiline veganlus on seadusega kaitstud uskumus

Briti kohtunik: eetiline veganlus on seadusega kaitstud uskumus

Prindi see artikkel
3. jaanuar 2020

Eetiline veganlus on filosoofiline uskumus ja seega kaitstud diskrimineerimise vastaste seadustega, otsustas Briti kohtunik reedel.

Otsus on osa töövaidlusest Jodi Casamitjana ja tema endise tööandja, loomakaitseühenduse League Against Cruel Sports vahel. Ühendus teeb kampaaniat verespordi nagu näiteks meelelahutuslik jahipidamine vastu.

“Otsus mõjutab paljude veganite elu,” ütles Casamitjana, kes keeldus ülejäänud kohtuasja kommenteerimast.

Kohtunik Robin Postle leidis, et eetiline veganlus vastab filosoofilise uskumuse definitsioonile ja seetõttu rakendub sellele 2010. aasta võrdsuseseadus.

Seaduse kaitse saamiseks peab uskumus vastama mitmele tingimusele, näiteks olema demokraatlikus ühiskonnas austust vääriv, mitte olema vastuolus inimväärikusega ja mitte rikkuma teiste fundamentaalseid õigusi.

Eetilised veganid järgivad vegan dieeti, kuid väldivad ka teisi loomseid produkte nagu vill ja nahk, aga näiteks ka loomkatseid läbinud kosmeetikat.

Casamitjana sõnul vallandati ta ühendusest, kuna ta väljendas muret selle pensionifondi pärast, mis väidetavalt investeerib loomkatseid tegevatesse firmadesse.

Ta väidab, et ta sai selle paljastamise eest ebaõiglaselt karistada ja tema vallandamise põhjus oli veganlus.

Ühenduse teatel vallandati ta aga tõsiste rikkumiste pärast.

“Ma olin edukas tõendite kaalu tõttu. Ilmselgelt on veganlus filosoofiline uskumus,” ütles Casamitjana.

Tema sõnul aitab kohtuniku otsus veganlust edendada. “Veganid võivad oma uskumustest rääkimist peljata, nad võivad tunda, et nad pole teretulnud. Nüüd tunnevad nad võimu ja on oma veganluse väljendamisel julgemad,” ütles ta.

“Selle väljendamine loob rohkem veganeid ja rohkem veganeid toob kasu loomadele, keskkonnale, tervisele. Sellest saab doominoefekt,” ütles ta.

Allikas: BNS, 03.01.2020