Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Uudised / Eesti / „Eesti rahvusatlas“ ja „Ars academica. Tartu Ülikooli 100 kunstiteost“ on möödunud aasta 25 kauneima raamatu hulgas

„Eesti rahvusatlas“ ja „Ars academica. Tartu Ülikooli 100 kunstiteost“ on möödunud aasta 25 kauneima raamatu hulgas

Prindi see artikkel
8. veebruar 2020

Foto: Andres Tennus / Tartu Ülikool

Foto: Andres Tennus / Tartu Ülikool

Eesti Rahvusraamatukogus kuulutati 4. veebruaril välja 2019. aasta kauneimad Eesti raamatud. Nende hulgas on ka kaks rahvusülikooli juubeliaasta teost: „Eesti rahvusatlas“ ja kunstialbum „Ars academica. Tartu Ülikooli 100 kunstiteost“.

Tartu Ülikooli praktilise filosoofia professori, rahvusülikooli juubeliürituste nõuandva kogu esimehe Margit Sutropi sõnul on ülikoolil tunnustuse üle väga hea meel. „On suurepärane, et need suure kultuuriväärtusega tervikkäsitlused on ka kunstilise kujunduse ja trükitehnilise teostuse poolest arvatud möödunud aasta parimate hulka. Mõlema teose ilmumine oli kogu Eesti jaoks oluline sündmus, millega tähistasime mitte ainult rahvusülikooli sajandat sünnipäeva, vaid tegime ka ülikoolipoolse kingituse Eesti saja aasta juubeliks,“ ütles Sutrop. Lisaks tuletas ta meelde, et 22. märtsini saab Kadrioru kunstimuuseumis külastada ka raamatuga „Ars Academica“ käsikäes käivat näitust.

„Eesti rahvusatlase“ koostas Tartu Ülikooli ökoloogia ja maateaduste instituudi Eesti geograafia dotsent Taavi Pae ning kujundas Mait Luidalepp. Raamatu andsid välja Tartu Ülikool ja Regio OÜ. Rahvusatlas võtab kokku meie kartograafilise pärandi ja näitlikustab praegust kartograafilist oskusteavet. Atlases on ligi pool tuhat eri ajajärkudest pärit temaatilist Eesti kaarti. Koos lisatud selgitustega aitavad need mõtestada meie aja- ja kultuurilugu.

Kunstialbumi „Ars academica. Tartu Ülikooli 100 kunstiteost“ koostasid kunstiajaloolased Ingrid Sahk Tartu Ülikooli muuseumist ja Moonika Teemus Tartu Ülikooli raamatukogust ning kujundas Angelika Schneider. See on esimene teos, mis annab ülevaatliku pildi ülikooli rikkalikest kunstivaradest – Eesti suurimast ja omanäolisimast kogust väljaspool riiklikke muuseume. Ammendamatu pildi- ja uurimismaterjalina täiendab ülikooli kunstikogu Eesti kunsti- ja kultuurilugu ning seob seeläbi ülikooli ühiskonnaga. Albumisse valitud sümboolsed sada kunstiteost näitavad ülikooli kunstikogu mitmekesisust ja rikkust alates antiikkunsti näidetest ja vanagraafikaharuldustest kuni ülikooli rektorite portreedeni.

Kauneimate Eesti raamatute konkursile esitati tänavu 134 raamatut 86 kirjastajalt. Näitust Eesti kauneimatest raamatutest saab vaadata 28. veebruarini nii Eesti Rahvusraamatukogu trepigaleriis kui ka suuremates Apollo ja Rahva Raamatu poodides. Võitnud trükised osalevad maailma kauneimate raamatute konkursil Leipzigis, samuti eksponeeritakse valikut Frankfurdi raamatumessil.

„Eesti rahvusatlas“ ja „Ars academica. Tartu Ülikooli 100 kunstiteost“ on müügil ülikooli veebipoes ning kunstialbumit on võimalik lehitseda ja kaasa osta ülikooli muuseumi poest muuseumi lahtiolekuajal.

Allikas: Tartu Ülikooli 07.02.2020 pressiteade