Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Usk ja vaimsus / Kirikukalender / 27. jaanuar – püha Angela Merici, neitsi mälestuspäev

27. jaanuar – püha Angela Merici, neitsi mälestuspäev

Prindi see artikkel
27. jaanuar 2019

AngelaMericiPüha Angela Merici sündis 21. märtsil 1474. aastal Desenzanos, väikeses Itaalia linnakeses. Tema pere oli väga usklik. Isa armastas lastele tihti lugeda suurtest pühakutest ning Angela olevat juba viieaastaselt otsustanud end usule pühendada.

Noores eas kaotas Angela mõlemad vanemad ja õe. Ta läks elama onu juurde Salo linnakesse, kus teda kasvatati tasakaalukuses, arukuses ja armus. Angela nägi ilmutust, et peab looma ühingu Jumalale pühendunud neidudest, mis tegeleks heategevusega. 15-aastaselt astus ta püha Franciscuse III (tertsiaanide) ordusse.

1516. aastal asus Angela elama Brescia linna. Ta nägi enda ümber palju vaesust ja kannatust. Moraali langus ja pidevad sõjad lõhestasid perekondi.

Angela aitas vaeseid ja kannatavaid inimesi, saatis oma päevi mööda palvetades, paastudes ja teisi teenides. Tema nõu vajasid noored ja vanad, rikkad ja vaesed, naised ja mehed, usklikud ja uskmatud. Kuid siiski veel ei näinud ta oma nägemuse teostumist.

Angela tegi mitmeid palverännakuid. Üks neist toimus Pühale Maale, mille käigus ta kaotas nägemise. Teine tähtsaim palverännak viis ta Rooma Paavsti vastuvõtule.

Brescia linn oli vahepeal saanud varjupaigaks paljudele sõjapõgenikele. Angela ümber koondus grupp vallalisi ja lesknaisi, kes nägid temas inspireerivat juhti ja apostliku helduse musternäidist. Paljud tema ümber koondunutest olid tütarlapsed rikastest perekondadest, paljud orvud, lesknaised tõid kaasa ka oma tütred. Angela hakkas nimetama seda kogukonda Püha Ursula järgi, sest pidas teda pühendunud neitsilikkuse eeskujuks.

Angela oli kui armastav ema ning kutsus neid, kelle eest hoolitses ja kes tema lähedal olid, armastatud tütardeks. Ta ei taotlenud, et tema ümber koondunud neiud ja naised saaksid nunnadeks traditsioonilises tähenduses. Ursuliinid tegutsesid väljaspool kloostrit, aitasid ja õpetasid vaeseid ning orvuksjäänud tütarlapsi. Angela tahtis, et ursuliinid näitaksid ja annaksid eeskuju, milline peab olema kristlik elu. Ursuliinide sooviks oli tervendada perekonna vaimu ja parandada nii ühiskonda tervikuna. Angela eeskujuks oli olnud tema enda tugev ja terve perekond.

Angela ja tema õed töötasid välja ka palvereeglistiku ja tõotused, mille järgi elasid. Nad avasid mitmeid orbudekodusid ja koole. 1535 leidis Püha Ursula ordu tunnustamist ka Paavsti poolt ja Angela nimetati selle asutajaks. Tema ilmutus oli saanud teoks.

Angela Merici suri 27. jaanuaril 1540 Brescias ja ta kuulutati pühakuks 24. mail 1807 paavst Pius VII poolt.

Allikas: www.neitsimaarja.ee, mis viitab järgmistele allikatele: www.ursulinesisters.org, www.catholic.org