Uus Eesti tegevust on vöimalik annetustega toetada
 
Uus Eesti / Kultuur / Filmikunst / Kass Arturi Külakino vallutas linna – tasuta filmiõhtud Toompea vaateplatvormil

Kass Arturi Külakino vallutas linna – tasuta filmiõhtud Toompea vaateplatvormil

Prindi see artikkel
18. september 2009

filmfesttoompealKolmapäeval 16. septembril algas Toompeal Kohtuotsa vaateplatvormil filmifestival Luscher&Matiesen FilmFest2009.

Avaüritus oli samas Eesti Filmi sügispidu, kus olid kohal paljud Eesti filmitegijad ja tuntud kultuuritegelased. Üritusel eellinastati kaht uhiuut joonisfilmi – Martinus Klemeti “Õhus” ja Kaspar Jancise “Krokodill”. Avaüritusel jõudis esimest korda kinohuvilisteni ka restaureeritud ja HD-kvaliteedis Andres Söödi legendaarne varjatud kaameraga filmitud dokfilm “511 paremat fotot Marsist” (1968).

Luscher&Matiesen FilmFest2009 on uus vabas õhus toimuv tasuta filmifestival, mille raames näidatakse kümneid Eesti filme. Kavas on joonisfilme, dokfilme ja mängufilme. Joonisfilmide programmi direktoriks on Priit Tender, kes on kogunud kavasse nii uusi kui vanasid Eesti joonisfilme (kokku 18). Teiseks programmi direktoriks on Artur Talvik, kes on lähtunud mängufilmide valikus Vanalinnaga seotud klassikalistest filmidest. Festivali käigus näidatakse mängufilme “Don Juan Tallinnas” (neljapäev), “Varastati Vana Toomas” (reede), “Verekivi” (laupäev) ja “Viimne Reliikvia (pühapäev). Igal õhtul on kavas 4 joonisfilmi ja 1 mängufilm. Etendused algavad kell 20.

Filme näitab Artur Talviku Kass Arturi Külakino, mis on püstitanud Kohtuotsa vaateplatvormile täissuure ekraani. Artur Talviku sõnul on eesmärgiks luua võimas elamus kinohuvilistele: “Kino peab olema elamus. Siin Kohtu vaateplatsil taotleme “kahekordset visuaalsust – film ja Tallinna suurepärane vaate”.

Ürituse peakorraldaja, firma Luscher&Matiesen omanik fotograaf Peke Eloranta sihib juba aastasse 2011: “Tahame Toompea ellu äratada! See on kõige kauneim koht Tallinnas ja tahame meelitada siia kohalikud inimesed – see ei tohiks olla ainult turistidele. Loodame, et aastaks 2011 on meie filmifestival veelgi ägedam, suurem ja rahvusvahelisem. Loomulikult tahaksime olla osa kultuuripealinna projekti programmist.”

Tekst ja foto: festivali korraldajate 18.09.2009 pressiteade